Netflix har släppt en ny serie om Spotify, vid namn "The Playlist"
Netflix har släppt en ny serie om Spotify, vid namn "The Playlist" - Foto: Claudio Bresciani/Lise Åserud/Jessica Gow/TT

Skådisarna avslöjar – det här är sant och falskt i "The Playlist"

Hur många av händelserna i Netflix nya serie "The Playlist" stämmer överens med vad som faktiskt hände under Spotifys första år? Det här är vad skådespelarna Gizem Erdogan och Ulf Stenberg har att säga om saken.


Miniserien "The Playlist" hade premiär på Netflix den 14 oktober, och följer sex nyckelpersoner som var med och förändrade musikbranschen i mitten av 00-talet när Spotify grundades.

Seriens sex avsnitt skildrar hur teknikentreprenörerna försöker att hitta en lösning på hur den illegala nedladdningen av musik kan stoppas. Varje avsnitt följer en av nyckelpersonerna, som får berätta sin version av vad som hände.

Två av personerna som dyker upp i serien är Daniel Ek och Martin Lortenzon – här kan du läsa mer om dem och deras förmögenhet.

Vem regisserade The Playlist på Netflix?

Norrmannen Per-Olav Sørensen regisserade The Playlist, och manuset stod Christian Spurrier för.

Serien baseras löst på journalisterna Jonas Leijonhufvuds och Sven Carlssons bok “Spotify inifrån”.

Kan du inte få nog av The Playlist? Här kan du läsa mer om serien på Netflix och skådespelarna som är med.

The Playlist 2022: Vad är sant och falskt?

Att som tittare lista ut vad som är sant och vad som är fiktion i The Playlist är inte helt enkelt. Inte minst då varje avsnitt slutar med att en karaktär vänder sig mot kameran och säger "Men så här gick det väl inte till?" – och i nästkommande avsnitt får ge sin egen version istället. 

I en intervju med Moviezine berättar skådespelerskan Gizem Erdogan, som spelar rollen som juristen Petra Hansson, att det är svårt även för henne att veta hur mycket i serien som stämmer.

– Omöjligt att säga. Jag har iallafall haft manuset att förhålla mig till, och den här tolkningen av hur det var, säger hon i intervjun.

"Jag åkte aldrig till den där"

I serien spelas skivbolagschefen Per Sundin av Ulf Stenberg, som kommit varandra nära under skapandet av serien. 

Enligt Stenberg kunde Per Sundin bara komma på en sak i hans avsnitt som inte stämde överens med verkligheten.

– Jag åkte aldrig till den där serverhallen och träffade Pirate Bay (sa Sundin till Stenberg, reds. anm). Men då frågade jag: ”Hur långt borta från sanningen är vi? Om Pirate Bay-snubben hade bett dig komma och hälsa på, hade du gjort det?” ”Hundra procent”, svarade han. Så serien är en sanning med modifikation, säger Ulf Stenberg till Moviezine.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!