The Playlist 2022 på Netflix: Handlingen, trailern och kända skådisarna
Nyheter24 reder ut allt du vill veta om den nya serien "The Playlist" om Spotifys grundande. - Foto: Tim Aro/TT och Henrik Montgomery/TT

The Playlist 2022 på Netflix: Handlingen, trailern och kända skådisarna

Den 13 oktober hade "The Playlist" premiär på Netflix. Men vad handlar den om egentligen, vilka stjärnor står för huvudrollerna och vad heter de verkliga personerna bakom karaktärerna? Nyheter24 reder ut allt du vill veta om den nya serien.


De allra flesta vänder sig till Spotify för att lyssna på sina favoritlåtar, och därför är det inte så konstigt att den svenska skapelsen är världens största musiktjänst på internet. Men hur och när startades Spotify? Det är handlingen i Netflix nya serie "The Playlist" med flera stora namn i huvudrollerna.

Daniel Ek är medgrundare av och vd för Spotify. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Handling i The Playlist på Netflix

"The Playlist", eller "Spellistan" som är seriens svenska titel, handlar om när duon Daniel Ek och Martin Lorentzon skapar streamingplattformen Spotify.

Här kan du läsa om Daniel Eks nya drömkåk.

Seriens sex avsnitt, som utspelar sig mellan åren 2004-2025, skildrar hur teknikentreprenörerna försöker att hitta en lösning på hur den illegala nedladdningen av musik kan stoppas. Men avsnitten utgår också från varsin nyckelperson som berättar sin version om hur det gick till när Spotify föddes.

Seriens regissör är norska Per-Olav Sørensen och manuset är skrivet av britten Christian Spurrier.

– Om du frågar någon på gatan om de kan nämna tre techbolag som förändrade världen så skulle jag vara chockad om inte Spotify var ett av dem, säger Christian Spurrier till Dagens Nyheter.

Serien baseras löst på journalisterna Jonas Leijonhufvuds och Sven Carlssons bok “Spotify inifrån”.

Daniel Ek i The playlist - spelas av Edvin Endre

Spotifygrundaren Daniel Ek spelas av ingen mindre än 28-årige Edvin Endre, vars föräldrar är de svenska storskådespelarna Lena Endre och Thomas Hanzon. Han har tidigare haft roller i tv-serien "Zebrarummet" och i ungdomsfilmen "Studentfesten" från 2013, men rollen som Ek är hans största hittills.

– Min ingång är en karaktär där jag förstår honom och hans ambitioner. Jag försöker göra ett nyanserat porträtt. Folk har ju blivit stötta av honom längs vägen. Men jag har inte haft några onda intentioner, säger Edvin Endre om skådespelarinsatsen till Aftonbladet.

Rollen som Daniel Ek spelas av Edvin Endre. Foto: Tim Aro/TT

Inför rollen, närmare bestämt inför den sista provfilmningen, rakade Edvin Endre av sitt hår då Daniel Ek är tunnhårig.

Martin Lorentzon i The playlist - spelas av Christian Hillborg

Martin Lorentzon, det andra stora namnet bakom Spotifys födelse, gestaltas av Christian Hillborg. Skådespelaren har varit med i serier som "Bron" och "The Last Kingdom", och den svenska filmen "En del av mitt hjärta".

Skådespelaren Christian Hillborg är med i "The Playlist".Foto: Claudio Bresciani/TT

Till DN säger han att han inför rollen kunde använda sig av sin erfarenhet som annonssäljare på gratistidningen Nöjesguiden i början av 2000-talet. Han framförde nämligen en egenskriven säljpitch till en av sina provfilmningar.

– Det jag fängslades mest av med min Lorentzon var att han var så våghalsig och risktagande och ändå en människokännare med ett gott hjärta och båda fötterna på jorden. Det var kul att ta fram något annan än den där sluga finanskillen i kritstrecksrandig kostym och backslick, säger Hillborg till tidningen.

Här kan du läsa om spotifygrundaren Martin Lorentzons förmögenhet.

Trailer till Spellistan (2022) på Netflix

Är du nyfiken på "The Playlist"? Trailern ger tett litet smakprov!

Petra Jansson och Per Sundin – här är verkliga personerna från serien

I serien gestaltas även skivbolagsbossen Per Sundin, då av "Björnstad"-skådespelaren Ulf Stenberg, och Spotifys chefjurist Petra Hanson med "Tunna blå linjen"-stjärnan Gizem Erdogan i rollen som henne.

Per Sundin. Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Per Sundin är känd som tidigare vd för Universal Music i Sverige och Sony Music och, enligt serien, en stor nyckelperson bakom skapandet av Spotify. I dag är han vd för Pop House Sweden.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett serien?
Tack för din röst!