Martin Lorentzon, 53, är medgrundare av Spotify.
Martin Lorentzon, 53, är medgrundare av Spotify. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Janerik Henriksson/TT

Allt om Martin Lorentzon: Fru, förmögenhet och "The Playlist"

Martin Lorentzon, 53, är en av grundarna bakom Spotify. Men hur bra koll har du på entreprenören? Nyheter24 reder ut allt om Martin Lorentzons fru, familj, förmögenhet och hus – samt Netflix-serien "The Playlist".


Året var 2006 när Martin Lorentzon, tillsammans med Daniel Ek, grundade Spotify. Numera har musikplattformen hundratals miljoner användare världen över och succén är ett faktum.

Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om den svenske superentreprenören.

Martin Lorentzons ålder – hur gammal är han?

Martin Lorentzon föddes den 1 april 1969. Därmed fyllde Lorentzon 53 år under våren 2022.

Har Martin Lorentzon fru?

Martin Lorentzon är inte gift och har alltså ingen fru. Däremot har Spotify-grundaren flickvän: 34-åriga Tara Derakshan. Även hon är entreprenör och ligger bakom Sniph som är en prenumerationstjänst med parfymer – en verksamhet som Lorentzon investerat i.

Flickvännen Tara Derkshan har, i en intervju med Expressen, sagt följande om förhållandet till Martin Lorentzon.

– En hälsosam relation grundar sig i att två självständiga personer enas om att hjälpa varandra utvecklas till den bästa versionen av sig själv. Det är en överenskommelse som vi hedrat och som tagit oss dit vi är i dag.

Martin Lorentzons familj – har han barn?

Martin Lorentzon har inga barn, men en barnlängtan, enligt egen utsaga.

– Det är inte för sent, har han tidigare sagt till Dagens Industri

Martin Lorentzon net worth – hur stor är hans förmögenhet?

Martin Lorentzon är med på topplistan över världens 500 rikaste personer och hans förmögenhet är minst sagt omfattande. Läs allt om Martin Lorentzons förmögenhet och lön här.

Bor Martin Lorentzon i hus?

Martin Lorentzon är folkbokförd i en lägenhet på Östermalm i Stockholm. Enligt Expressen är det faktiskt en hel våning, som är över 300 kvadratmeter stor – och värderad till 45 miljoner kronor.

För Göteborgs-Posten berättade Lorentzon, år 2019, att han också äger en lägenhet i Åre. 

Här kan du läsa om Spotify-grundaren Daniel Eks exklusiva hus på Djursholm.

Har Martin Lorentzon gjort ett sommarprat?

I augusti 2020 sändes Martin Lorentzons sommarprat i P1. Avsnittet handlade, enligt Sveriges Radio, om både entreprenörskap och vad som format honom i livet.

Grundade Martin Lorentzon Tradedoubler?

Förutom att vara medgrundare till Spotify startade Martin Lorentzon också marknadsföringsföretaget Tradedoubler. 

Detta var redan 1999 och när Lorentzon sedan sålde sina aktier i bolaget använde han delar av pengarna till att satsa på Spotify, enligt Internetstiftelsens internetmuseum

Har Martin Lorentzon varit rådgivare åt Moderaterna?

Under 2019 blev Martin Lorentzon rekryterad som expert och rådgivare till Ulf Kristersson i en "integrationskommission", vilket Dagens Industri då rapporterade om. I denna grupp ingick även entreprenören Gunilla von Platen.

Läs allt om Gunilla von Platen här: maken, mordet på bästa vännen och företagen.

Martin Lorentzon gestaltas i "The Playlist" på Netflix

Den 13 oktober 2022 hade serien "The Playlist", vars svenska titel är "Spellistan", premiär på Netflix. I serien skildras uppstarten av Spotify och i rollen som Martin Lorentzon hittar vi Christian Hillborg

– Det jag fängslades mest av med min Lorentzon var att han var så våghalsig och risktagande och ändå en människokännare med ett gott hjärta och båda fötterna på jorden. Det var kul att ta fram något annan än den där sluga finanskillen i kritstrecksrandig kostym och backslick, har Hillborg sagt om rollen till DN.

Här kan du läsa mer om Netflix-serien "The Playlist".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!