Jonatan Haraldsson tävlar i Postkodmiljonären.
Jonatan Haraldsson tävlar i Postkodmiljonären. - Foto: TV4/Postkodmiljonären

18-årige Jonatan är yngst någonsin i Postkodmiljonären – har chans på miljonen

Jonatan Haraldsson från Ronneby är den yngsta deltagaren i Postkodmiljonärens historia. Med bara några få frågor kvar i den heta stolen, kan han om några veckor kamma hem miljonen i TV4-programmet.


När Jonatan Haraldsson satte sig i den heta stolen i TV4:s långkörare Postkodmiljonären var han 18 år och två månader gammal. Det här gör att han är den yngsta deltagaren någonsin i programmet, som har 18-årsgräns för att få söka. 

– Jag vet att det har varit en annan 18-åring med, men han var nog lite äldre, berättar Jonatan för Nyheter24

– Det är coolt såklart. Man har ju inte samlat på sig lika mycket kunskap, så det kan ju vara ett litet handikapp att vara ung. Samtidigt minns man mer av det man lärde sig i skolan, så det behöver inte vara bara negativt. 

Postkodmiljonären-deltagarna Rickard Sjöberg aldrig glömmer: "Började storgråta"

Jonatan Haraldsson är yngst i Postkodmiljonären – så förberedde han sig 

Jonatan var 18 år och två månader när han var med i programmet. Foto: TV4/Postkodmiljonären

Det visar sig dock att det inte är helt lätt att förbereda sig inför att vara med i ett av Sveriges mest prestigefyllda frågesportsprogram. 

– Jag försökte plugga på lite, med sådana frågesportspel hemma. Inte jättemycket ändå, men för att fräscha upp kunskaperna, förklarar Jonatan och fortsätter: 

– Det är ju jättesvårt att plugga eftersom man kan få frågor på vad som helst. Man vet ju inte vad man ska plugga på, så det var svårt. Men det är ju bara allmänbildning helt enkelt. 

Rickard Sjöberg om utspelet i Postkodmiljonären – mitt under TV4-sändningen

Frågan Jonatan inte ville ha i Postkodmiljonären

Jonatans starkaste områden berättar han är sport och geografi, men det var ett visst ämne som han hoppades att det inte skulle komma några frågor på. 

– Det var ju just det som jag fick en fråga om. Musik. Det är väl en liten svaghet från min sida. Jag kan lite grann men inte alls så mycket som många andra kan. 

Det var just en musikfråga om tyska band som gjorde att Jonatan tvingades använda en av sina livlinor i programmet. Men efter att ha fått hjälp från journalisten Jan Gradvall i stjärnpanelen lyckades Jonatan fortsätta klättra på prisstegen. 

"Jag visste ju att det skulle bli jättesvårt"

När det första programmet tog slut hade Jonatan endast tre frågor kvar till den berömda miljonvinsten. Den fjärde november får tittarna veta hur det går för Jonatan i Postkodmiljonären, och om han klarar de sista frågorna. Och under slutspurten var det minst sagt nervöst. 

– Jag visste ju att det skulle bli jättesvårt. Ju längre man kommer desto svårare blir frågorna. Och så visste jag att jag hade en livlina kvar också. Jag vill ju använda den så klokt som möjligt också och inte slösa bort den, men kan man inte svaret så måste man ju använda den. Man vill ju inte svara fel och halka ner heller. 

Därför kommer du ALDRIG få veta vem som skriver Postkodmiljonären-frågorna

Jonatan har nu tre frågor kvar till miljonen. Foto: TV4/Postkodmiljonären

Det ska Jonatan göra för pengarna om han vinner i Postkodmiljonären

Just nu ligger Jonatan på 250 000 kronor-nivån, och riskerar att halka ner till 100 000 kronor om han svarar fel. Men om allt går hela vägen för Jonatan så kan han alltså kamma hem hela en miljon kronor. Och för pengarna planerar han att resa. 

– Jag har aldrig varit i Italien. Det känns som ett sådant ställe man borde ha varit på och alla säger att det är så fint, säger Jonatan och tillägger: 

– Jag är ju sportintresserad, så det hade också varit jättekul att åka till ett fotbolls-VM eller OS i Paris. 

/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!