"Trolltider - legenden om bergatrollet" är SVT:s julkalender 2023.
"Trolltider - legenden om bergatrollet" är SVT:s julkalender 2023. - Foto: Johan Paulin/SVT

Julkalendern 2023 har haft premiär – här är tittarnas dom

"Trolltider – legenden om Bergatrollet" har äntligen haft premiär i SVT och tittarna har redan börjat tycka till om julkalendern i sociala medier.


Årets julkalender i SVT har äntligen haft premiär och denna gång går den under titeln "Trolltider – legenden om Bergatrollet". Som namnet indikerar är det en nytappning på den uppskattade julkalendern från 1979 och 1985.

– Vi tar minnet av gamla "Trolltider" och översätter det till i dag. Det blir en ny historia men mer spännande. "Sunes jul" ska möta "Sagan om ringen", fast det ska passa för hela familjen, har regissören Lisa Farzaneh tidigare sagt till TT

Flera kända skådespelare i julkalendern 2023

I "Trolltider – legenden om Bergatrollet" får vi se välkända skådespelare så som Kjell Bergqvist, Nour El-Refai och Malte Gårdinger. 

Men huvudpersonerna i julkalendern – Saga och Love – de spelas av två nya stjärnskott: Matilda Gross, som tidigare gjort flera musikaler, och Ossian Skarsgård, som bland annat synts i långfilmen "Bränn alla mina brev".

Ossian Skarsgård – allt du vill veta om skådisen i julkalendern 2023: Föräldrar, syskon och ålder

Det tycker tittarna om "Trolltider – legenden om Bergatrollet"

Men vad tycker då tittarna efter det första avsnittet? När SVT delade med sig av en bild, med texten "Äntligen är julkalendern här", på Facebook var publiken inte sena med att tycka till om "Trolltider – legenden om Bergatrollet".

Och ja, tittarna är övervägande positiva hittills. Såhär skriver några av dem:

"Otrolig start för oss som älskade den äldre versionen. Så mysigt att få återuppleva med barnen. Fint jobb med stämning och musiken."

"Verkar spännande. Nyss sett första. Ser fram emot nästa avsnitt."

"Mysig julkalender. Såg just första avsnittet."

"Jättefin!"

"Helt fantastisk äntligen en julkalender som är värdig denna årstiden."

"Sitter här och småler vid frukostbordet. Är så där barnsligt förtjust igen och längtan till nästa avsnitt finns. Nour som Mara är ju klockren! Bra rollbesättning, fantastisk känsla och underbar scenografi! Bra jobbat."

Foto: Skärmavbild/Facebook/SVT

Men det finns också de som inte är lika förtjusta, utan som i stället beskriver julkalendern som "skitdålig". Alla är heller inte helt nöjda med att man spinner vidare på "Trolltider" från förr. 

"Första avsnittet är för mycket likt originalet! Scenen där de knådar degen t.ex. och har samma sång som i originalet!", skriver en person.

"Kom på något nytt istället, är så trött på alla remakes, orginalet är bättre, från 1979", skriver en annan, medan en tredje skriver: 

"Var det något fel på den gamla?"

Foto: Skärmavbild/Facebook/SVT

En tittare menar också på att det är synd att "avsnitten är så korta nu för tiden". 

Vad tycker du om SVT:s julkalender 2023? Rösta i pollen nedan!

SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om SVT:s julkalender 2023?
Tack för din röst!