Årets julkalender heter 'Trolltider – legenden om Bergatrollet'. Kjell Bergqvist, Malte Gårdinger, Ossian Skarsgård, Nour El-Refai, Helmon Solomon och Matilda Gross är några av skådespelarna.
Årets julkalender heter 'Trolltider – legenden om Bergatrollet'. Kjell Bergqvist, Malte Gårdinger, Ossian Skarsgård, Nour El-Refai, Helmon Solomon och Matilda Gross är några av skådespelarna. - Foto: TT

Här är årets julkalender: Sunes jul möter Sagan om ringen

44 år har gått sedan en av tv-historiens mest uppskattade julkalendrar "Trolltider" visades för första gången. I år är det dags att väcka den till liv igen, i ny tappning."Sunes jul" ska möta "Sagan om ringen", säger regissören Lisa Farzaneh.


Fakta: De mest minnesvärda julkalendrarna enligt tv-tittarna

1. "Mysteriet på Greveholm" (1996)

2. "Sunes jul" (1991)

3. "Trolltider" (1979 och 1985)

Källa: SVT

I Vårby gård utanför Stockholm ligger en stor studio där en sagolik värld har byggts upp. Det är mörkt och svalt i byggnaden och mitt bland all teknik och rekvisita rör sig troll med svarta ögon och spetsiga öron.

Här spelas årets julkalender "Trolltider – legenden om Bergatrollet" in under våren. Det är högt tempo som gäller under inspelningen eftersom 24 avsnitt ska spelas in på tio veckor.

Bland skådespelarna märks kända namn som Kjell Bergqvist, Nour El-Refai och Malte Gårdinger.

— Vi tar minnet av gamla "Trolltider" och översätter det till i dag. Det blir en ny historia men mer spännande. "Sunes jul" ska möta "Sagan om ringen", fast det ska passa för hela familjen, säger Lisa Farzaneh.

Även om det blir en ny berättelse kommer publiken återigen att få bekanta sig med flera rollfigurer som var med redan 1979. Fen Dorabella, den sura häxan Mara, den plikttrogna vätten, den grinige maktmästaren Gorm och det snälla, men lite korkade trollet Kotte, är alla rollfigurer som nu är tillbaka.

Kjell Bergqvist spelar trollet Gorm.

Julkalender 2023: "Trolltider – legenden om Bergatrollet"

"Trolltider – legenden om Bergatrollet" påstås utgå från en gammal legend. I den härskade det mäktiga Bergatrollet över Norden men tillsammans lyckades de fyra folken – trollen, feerna, häxorna och människorna – få honom att somna med hjälp av en magisk bärnsten.

Men en dag hittar någon stenen och bryter magin som håller trollet sovande. Då finner människan Saga och trollet Love varandra och tillsammans försöker de finna stenen och med hjälp av den hindra Bergatrollet från att vakna och ta över världen igen.

När en klassisk julkalender väcks till liv på nytt finns en viss oro för att göra folk besvikna, men enligt Lisa Farzaneh är det mest en "peppande nervositet".

— Vi vill hedra minnet av "Trolltider". Jag tillhör generationen som njöt som mest av den julkalendern. Så länge man hedrar den och har kvar det som var bra så tror jag att man kan känna samma kärlek, säger hon.

Inspelningen i trollbyn pågår för fullt.

Ossian Skarsgård och Matilda Gross i huvudrollerna 

Huvudpersonerna Saga och Love spelas av Matilda Gross respektive Ossian Skarsgård, son till Stellan Skarsgård. De ser det som en stor möjlighet att få vara med i julkalendern.

— För mig är det ofattbart och jag är jättetacksam. Det är en fin historia och ett fint manus. Det är en dröm att få vara med i julkalendern för det är något extra speciellt, det är något folkligt. Det är verkligen wow, säger Matilda Gross.

— Jag säger detsamma. Jag har alltid sett julkalendern och den är alltid cool. Den här julen blir det speciellt när man ser sig själv. Det är så kul att vara i den här miljön, säger Ossian Skarsgård.

I dag spelas en scen från det första avsnittet in. Den utspelar sig i trollbyn där alla trollen bor i sina små hyddor. På marken ligger snö och i taket hänger ljuslyktor. Utanför bild står en rökmaskin som bidrar till dimmig skogsmiljö.

— Det är verkligen som att komma in i en saga. Det blir en mysig julkalender, säger Matilda Gross.

Ossian Skarsgård – allt du vill veta om skådisen i julkalendern 2023: Föräldrar, syskon och ålder

Matilda Gross (Saga) och Ossian Skarsgård (Love) spelar huvudrollerna.

En fin vänskap

Ossian Skarsgård, som spelar trollet Love, beskriver sin rollfigur som någon med två sidor.

— Han är lite av allt. Lekfull, nyfiken och nonchalant. Han är också lite dryg mot sin syster men det förtjänar hon. Allt det här är väldigt nytt för mig men det är kul att få spela någon annan än mig själv, att få vara det här trollet, säger han.

Love blir nära vän med Saga, som är en rollfigur fylld av energi och som alltid ställer upp för andra. Matilda Gross beskriver Saga som en modig tjej som aldrig ger upp och som hela tiden vill att det ska hända saker.

Inspelningen av julkalendern har inte pågått så länge men redan har en vänskap mellan de två skådespelarna börjat växa fram, precis som i berättelsen.

— Saga och Love får en väldigt fin vänskap. De har ett gemensamt mål och de gör det tillsammans, säger Matilda Gross.

I december 2020, i samband med att julkalendern fyllde 60 år, genomförde SVT en omröstning där den mest minnesvärda julkalendern genom tiderna skulle utses. Då hamnade "Trolltider" på tredje plats. När den visades 1979 blev den så populär att den gick i repris några år senare. Nu när den ska återskapas blir det enligt Lisa Farzaneh viktigt att hålla fast vid det minnesvärda.

— Jag har tydliga minnen av osynliga spår i snön och att det är lite finurligt. Det här kommer att bli skitbra, säger hon.

1979 visades julkalendern "Trolltider" för första gången. 1985 gick den i repris. På bilden syns Ted Åström (trollet Kotte), Birgitta Andersson (trollet Tova) och Stig Järrel (trollet Gorm). Arkivbild.
TT
/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

3 timmar sedan

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

igår 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.