Sebastian tog sig vidare i Sveriges mästerkock.
Sebastian tog sig vidare i Sveriges mästerkock. - Foto: TV4/Skärmavbild

Sebastian Wilhelmsson golvade juryn i Sveriges mästerkock

Sebastian Wilhelmsson, 37, tog sig vidare från audition i Sveriges mästerkock. I en intervju med Nyheter24 berättar han om sitt val av rätt och hur han laddade upp inför slutkvalet i Gävle.


Sebastian Wilhelmsson, 37, från Skövde, var med i andra avsnittet av Sveriges mästerkock 2024. Under sin audition i Täby tog han juryn med storm och gick hem med tre ja och ett förkläde.

I en intervju med Nyheter24 berättar Sebastian Wilhelmsson om vad som fick honom att söka till programmet och varför han valde att laga den rätt han gjorde. 

– Jag har tittat på det där programmet i princip alla år och velat söka tror jag, men inte riktigt vågat. Jag har varit lite rädd för att inte hålla måttet och framförallt rädd för stressen och pressen, säger Sebastian Wilhelmsson och fortsätter: 

– Jag är inte så mycket tävlingsmänniska egentligen, och det ser så otroligt stressigt ut det där och då har jag inte tänkt att jag vill utsätta mig för det där egentligen.

Så gick det för vinnarna av Sveriges Mästerkock: "Jobbar på ICA"

Därför sökte Sebastian Wilhelmsson till Sveriges mästerkock 2024

Men sen kom dagen när Sebastian Wilhelmsson bestämde sig för att faktiskt söka in till programmet och testa vad han går för.

– Men sen kändes det som det var dags. Det fladdrade förbi en notis på sociala medier en dag och då tänkte jag att “det är nog fan dags nu”.

Adam Thulin är Sveriges Mästerkock 2022 – det jobbar han med idag

Foto: TV4/Skärmavbild

Bjöd på rådjurssadel med potatispuré

På audition bjöd Sebastian Wilhelmsson på rådjurssadel med potatispuré, pepparsås, friterad svartrot och svartkål och en chutney med lingon, chili och kanel.

– Grunden i den rätten är en familjerätt kan man säga. Det är en sådan rätt som vi ätit på nyårsafton nästan hela min uppväxt. Vi umgicks med samma familj i många, många år och då hade vi den rätten stående. Så det är en sån rätt jag gillar och den passade väldigt bra tycker jag, säger han till Nyheter24.

Sveriges mästerkock 2024: Deltagare i nya säsongen

Foto: TV4/Skärmavbild

När juryn smakat på Sebastians rätt i programmet fick han både ris och ros.

– Vitpeppar för mig är en väldigt distinkt smak som inte blommar ut riktigt, utan det blir bara peppar. Sen saknar man lite madeiratonen i den här grejen. Men i övrigt stannar det där, för det här är en väldigt, väldigt vällagad rätt, sa Tommy Myllymäki i programmet och fortsatte:

– Skitsnyggt stekt rådjur, jag tycker det är helt perfekt, kanske lite mer stekyta det är det enda. Potatispurén jättegod och chutneyn är jättegod till den här friterade kålen. 

Även Tom Sjöstedt tyckte om helheten i rätten och gav också ett “solklart ja” till Sebastian.

– Det är ett ja i från mig också, sa Mischa Billing.

Vi måste prata om Myllymäkis glow up i Sveriges mästerkock 2024

Så laddar Sebastian Wilhelmsson inför slutkvalet i Gävle

Sebastian är väldigt nöjd med sin insats i audition och den feedback han fick i från juryn. 

– Att gå vidare från audition var helt fantastiskt, en bekräftelse på att min matlagning ändå håller en bra nivå, känslan var helt otrolig, säger han till Nyheter24.

Nu står slutkvalet i Gävle för dörren. Något som Sebastian Wilhelmsson var oerhört nervös inför.

– Innan så har jag kunnat öva på en och samma rätt, nu kommer det utmaningar som jag inte har en aning om. Jag tänker att jag måste öva på typ emulsionsås.

Minikocken Alica dyker upp i Sveriges mästerkock 2024 – efter 9 års tid

Foto: Privat

För att göra sig redo för slutkvalet ändrade Sebastian Wilhelmsson hela sin morgonrutin.

– Min morgonrutin, som vanligtvis är kaffe till "Nyhetsmorgon", är nu istället kaffe och kokböcker i typ 40 minuter varje morgon. 

Läs fler artiklar om Sveriges mästerkock här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!