1 500 artister har skrivit under ett krav på bojkott av Eurovision om Israel får delta.
1 500 artister har skrivit under ett krav på bojkott av Eurovision om Israel får delta. - Foto: Jessica Gow/TT

Artisterna bojkottar Eurovision: "Tänker inte delta"

I ett öppet brev vädjar 1 500 finska artister till Yle om att bojkotta Eurovision om Israel medverkar. Idag meddelar arrangören EBU att det inte är aktuellt att utesluta landet.


Med färgsprakande framträdanden, starkt publikengagemang och en bubblande gemenskap är Eurovision Song Contest ett älskat koncept. Omkring 37 länder deltar och över 160 miljoner tittare sitter klistrade framför teven världen över, enligt uppgifter från SVT. 

Trots kärleken som riktas mot tävlingen är Eurovision inte skonad från kritik. Israels eventuella medverkan har debatterats ihärdigt under de senaste veckorna, och vi har bland annat sett över 1 500 finska artister skriva under ett krav på bojkott av Eurovision Song Contest om landet får medverka. 

Nu meddelar arrangören Europeiska radio-och tv-unionen (EBU) i ett uttalande att Israel kommer delta i Eurovision. 

Kritiken mot EBU

Den finska namninsamlingen har lämnats in till mediebolaget Yle, som artisterna menar borde motverka Israels deltagande. De kräver också att bolaget bojkottar sändningen om Israel får delta. 

– Det är inte förenligt med våra värderingar att en stat som begår krigsbrott och utövar ockupationspolitik får polera fasaden i musikens namn. Länder som deltar i tävlingen ger samtidigt sitt stöd till Israels politik, skriver artisterna i brevet enligt Yle

Yle menar att det är en åsiktsyttring som ska tas på allvar, men de vill inte ta ställning om Yle borde genomföra en bojkott. 

Artisten rasar

Jesse Markin, en finsk artist som tävlar om att representera landet i Eurovision, har i samband med namninsamlingen gjort ett starkt uttalande på instagram. Markin är en av sju kandidater som har chans att vinna musiktävlingen Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) och därmed representera Finland i Eurovision. 

– Många har frågat mig om Israels deltagande i Eurovisiontävlingen, så jag har valt att lägga upp den här videon eller inlägget bara för att förtydliga. Jag tänker inte delta om Israel får vara med. Detta betyder inte att jag inte vill delta i Eurovision, eller att jag inte tänker ge 100 procent eller 110 procent i UMK, men just nu känner jag att det är viktigare med frågan om mänskliga rättigheter. 

Markin har blivit bemött med positiva reaktioner på sina sociala medier, men han har inte uttalat sig vidare efter EBU:s meddelande om att Israel inte kommer uteslutas. 

Nyheter24 har sökt Jesse Markin för en kommentar. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!