Noa Kirel, som framförde Israels bidrag i Liverpool förra året. Arkivbild.
Noa Kirel, som framförde Israels bidrag i Liverpool förra året. Arkivbild. - Foto: Martin Meissner/AP/TT

Eurovision-arrangören: Israel får tävla i Malmö

Det blir inte aktuellt att utesluta Israel från att tävla i årets Eurovision Song Contest i Malmö. Det slår arrangören EBU fast.


Medlemmarna i den europeiska radio- och tv-unionen EBU som arrangerar Eurovision, bedömer att det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller alla krav för att få delta i tävlingen.

"Eurovision Song Contest är en tävling mellan public service-organisationer från hela Europa och Mellanöstern som är medlemmar i European Broadcasting Union (EBU). Det är en tävling för programföretag – inte regeringar – och det israeliska tv-bolaget har deltagit i 50 år", säger EBU i ett uttalande.

EBU säger sig också vilja värna om tävlingens status som "ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik".

Arrangören säger också att beslutet är i linje med hur de internationella idrottsförbunden fortfarande välkomnar israeliska idrottare till stora tävlingar.

Både i Sverige och utomlands har röster höjts för att porta Israel från Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren.

2022 kastades Ryssland ut ur tävlingen på grund av invasionen av Ukraina, ett beslut som Sverige och de övriga nordiska länderna då stödde.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!