Den ryske presidenten pratar ofta om sin kärlek till hundar.
Den ryske presidenten pratar ofta om sin kärlek till hundar. - Foto: Alexei Nikolsk/TT och Alexei Druzhinin/TT

Putin fick valpar och en tiger i present – det här är hans husdjur

Putin är en av världens mest fruktade män, men trots sin kallblodiga framtoning beskrivs han även som en djurälskare. Vid ett flertal gånger har han fått hundvalpar i present av mäktiga världsledare – och i 56-årspresent fick han till och med en tiger.


Rysslands president Vladimir Putin är just nu en av världens mest omskrivna män och har hela världens blickar riktade mot sig efter att ha beordrat ryska styrkor att invadera Ukraina. Läs mer om det här.

Kontrasten kan därmed tyckas stark att en av världens mest fruktade personer, även tycks älska fyrbenta varelser. Putin har nämligen vid ett flertal tillfällen beskrivits som en riktig djurvän. 

Vladimir Putin: "Ju mer jag vet om människor, desto mer gillar jag hundar"

"Ju mer jag vet om människor, desto mer gillar jag hundar. Jag gillar djur helt enkelt", har Putin tidigare sagt. Presidentens kärlek till hundar har varit väldokumenterad genom åren, och han har ägt flera egna lojala följeslagare. 

Putin tillsammans med hundarna Yume och Buffy. Foto: Alexei Druzhinin/TT

Putins husdjur – favorithunden Koni

Hans favorithund ska ha varit en svart labrador vid namn Koni. Tiken var en gåva från den ryske försvarsministern Sergey Shoygu år 2000. Hunden blev snabbt en viktig del av familjen, och var ständigt vid Putins sida fram till sin död 2014. 

Anmärkningsvärt nog deltog Koni ofta i officiella regeringsmöten och hälsade på viktiga världsledare under deras besök i Ryssland – och användes för att skrämma rivaler. 

Putins hund skrämde Angela Merkel

När Angela Merkel, som sedan innan var väldigt rädd för hundar, besökte Putins hem i Sochi 2007 för att diskutera energiförsörjning, tog Putin in Koni i rummet. Merkel ska då ha blivit tydligt obekväm när hunden började sniffa på henne. 

Ett vittne ska ha beskrivit hur Putin log och njöt av stunden, medan hans hund skrämde gästen.  

Putins favorithund Koni följde med honom överallt. Foto: Alexei Druzhinin/TT

Merkel ska efteråt ha sagt till en grupp av reportrar: “Jag förstår varför han måste göra så här. För att bevisa att han är en man.”

Flera år senare bad Putin om ursäkt och sa till tyska tidningen Bild att han inte hade som intention att skrämma upp Merkel, utan att han ville göra något snällt för henne, skriver CNN

Putin får hundar i present från världsledare 

Vladimir Putin, som den kände hundälskare han är, fick 2017 en valp som en försenad födelsedagspresent från Turkmenistans president. Verni, som hunden heter, är av rasen Alabai och namnet betyder "lojal" eller "trogen" på ryska. 

Men det var inte första gången Putin fick en hund i gåva. 2010 var han på besök i Bulgarien och fick då hunden Buffy i present av före detta premiärministern Bojko Borisov. Namnet valdes efter att en femårig pojke vann en tävling om att få döpa den fyrbenta gåvan, enligt Reuters.

En femårig pojke döpte Putins hund till Buffy. Foto: Alexei Druzhinin/TT

Putins hund Yume var även det en present från Japan, som tack för Rysslands hjälp efter jordbävningen och tsunamin som drabbade landet 2011. 

Putin och hunden Yume. Foto: Alexei Druzhinin/TT

Vladimir Putins födelsedagspresent – en tiger

En djurrelaterad present sticker dock ut extra mycket. 2008 fick den ryske presidenten en två månader gammal sibirisk tiger i födelsedagspresent. Han vägrade säga vem som hade gett honom tigern, men förklarade att hans plan var att placera den på ett ryskt zoo, rapporterade The Guardian. 

Putin fick en tiger i 56-årspresent. Foto: Alexei Nikolsk/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!