deklarationen
När du gör avdrag i din deklaration finns det en hel del att hålla koll på. Och om du inte läser på ordentligt kan det bli en dyr historia. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Janerik Henriksson/TT

Här är tre dyra misstag att se upp för när du deklarerar

Det finns en hel del att hålla koll på när du deklarerar, och tacksamt nog finns det flera avdrag att ta till för att få ännu mer klirr i kassan. Men det finns flera missar att se upp för, då det kan stå dig dyrt om det blir fel i deklarationen.


Från och med den 15 mars är det fritt fram för svenska folket att deklarera. Här kan du läsa mer om alla viktiga datum.

Oavsett om du ska få eller betala tillbaka kan det vara bra att ta reda på vilka avdrag eller tillägg som du kan ta till. Antingen för att få ännu mer klirr i kassan – eller åka på en desto mindre kostsam skattesmäll.

Här är nya ändringen i deklarationen – som kan ge dig klirr i kassan.

Missar i deklarationen kan bli dyrt

Men om du inte riktigt har koll på vilka avdrag du gör är det lätt hänt att begå en del dyra misstag. Något som Ola Aronsson, skattejurist på Familjens Jurist, nu vill varna för.

- Under vårens deklarationstider bombarderas vi vanligtvis med tips om hur vi nyttjar varenda avdrag som finns och minskar våra skattekostnader. Men här vill jag höja ett varningens finger! Det kan leda till allvarliga konsekvenser om man gör fel, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det vanligaste är att man blir skyldig att betala skattetillägg om man lämnar oriktiga uppgifter, vilket kan bli en stor summa pengar om man gjort stora felaktiga avdrag.

Foto: Anders Wiklund/Scanpix/TT

Oriktiga uppgifter innebär att man inte har redovisat på vilka grunder man har yrkat avdrag. Risken då, enligt juristen, är att man blir skyldig att betala skattetillägg. Tillägget uppgår till hela 40 procent av summan du hade fått tillbaka om avdraget godkänts.

Aronsson menar att många drar av en klumpsumma för exempelvis resor eller renoveringar. Men där ska man se upp! En regel att komma ihåg är att aldrig yrka på avdrag utan att kunna visa upp kvitto eller liknande.

Här kan du läsa mer om avdragen du inte får missa.

 Här är tre vanliga misstag när du deklarerar

1. Felaktiga avdrag för ditt boende

Om du säljer din bostad, som du har renoverat eller förbättrat på något sätt, har du rätt att göra avdrag för dessa. Men hur stort avdrag du får göra beror på vad det är för typ av avdrag. 

Juristen tipsar om att använda sig av, om det gäller enklare avdrag för försäljning, Skatteverkets digitala verktyg.

2. Fusk med reseavdrag

Bidraget som de flesta försöker ta till är så kallade reseavdrag, men det är också det som det fuskas mest med. För att du ska ha rätt till reseavdrag finns det flera krav att uppfylla. För att du ska ha rätt till reseavdrag för resor med bil till och från arbetet krävs det en tidsvinst på två timmar per dag, jämfört med att använda kollektivtrafiken. Det ska även vara en sträcka på minst fem kilometer och avdraget ska överstiga 11 000 kronor.

3. Redovisar inte jobbförmåner

En annan liten detalj i deklarationen som många missar är att om du tar del av olika förmåner från jobbet, för privat användande, ska det skattas för. Exempelvis om du använder en tjänstebil, finns det en risk för att du måste skatta på förmånen om du kör den till och från arbetet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!