​Från och med 15 mars kan du som har en digital brevlåda lämna in deklarationen.
​Från och med 15 mars kan du som har en digital brevlåda lämna in deklarationen. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Henrik Montgomery/TT

Det här är avdragen du inte får missa när du deklarerar

Det är nu dags att deklarera, och kanske kan det tyckas skönast att bara godkänna den så snabbt som möjligt. Men det kan vara värt att ta lite extra tid och kolla så att man inte missar något avdrag man har rätt till.


Från och med 15 mars kan du som har en digital brevlåda lämna in deklarationen. Och visst kan det tyckas vara smidigare att godkänna deklarationen precis som den är. Men du kan faktiskt spara rejäla slantar genom att göra giltiga avdrag. 

Så får du mer pengar tillbaka på skatten när du deklarerar 

Gör du ett avdrag i deklarationen sänks inkomsten som din skatt beräknas på, och du betalar mindre pengar i skatt. På så sätt får du mer pengar i egen ficka. 

Läs här om varför du ska vänta med att deklarera.

Här har Nyheter24 samlat några av de vanligaste avdragen som du som privatperson inte får missa. 

Se över reseavdraget i din deklaration

Om du åker kollektivt till jobbet får du dra av de utgifter som överstiger 11 000 kronor. Åker du bil, motorcykel eller mopedbil måste avståndet vara minst fem kilometer och för kollektivtrafik går gränsen vid minst två kilometer. 

Om du använder din privata bil i arbetet kan du göra avdrag för kostnaderna. Du får göra avdrag med:

• 18,50 kronor per mil för resor med egen bil 

• 6,50 kronor per mil om du har förmånsbil som går på diesel

Foto: Johan Nilsson/TT

Pengar skänkta till välgörenhet – skatteavdrag på deklarationen

Du kan få upp till 1500 kronor i skattereduktion om du har skänkt minst 2000 kronor under inkomståret 2021. Kravet är att du ska ha skänkt pengarna till en eller flera mottagare som arbetar för att främja social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. 

Bostadsförsäljning med vinst 

I och med den prisrusning som rådde på bostadsmarknaden under fjolåret är det väldigt få som sålde med förlust. Här får man göra avdrag för de kostnader man haft i samband med försäljningen, det vill säga exempelvis annonsering, mäklararvode och styling. 

Om du efter avdragen får fram att du gjort en vinst ska du skatta 22 procent av den. Om du istället gjort en förlust får du dra av 50 procent av förlusten.

Du kan skatta av vinsten direkt eller begära uppskov, det vill säga skjuta inbetalning av skatten framåt. För att få uppskov ska du köpa eller ha köpt en ny bostad och uppskovsbeloppet måste vara minst 50 000 kronor. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Så ska du deklarera uthyrning av bostad

Har du hyrt ut en villa, lägenhet eller fritidshus under 2021 kan du göra avdrag för den del av månadsavgiften som avser den uthyrda bostadsdelen. 

Du kan hyra ut din privatbostad skattefritt upp till 40 000 kronor per år. Eventuellt överskott deklarerar du som inkomst av kapital som beskattas med 30 procent. 

Köpt och sålt värdepapper? Det gäller för dig med ISK-konto 

Du som har värdepapper på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring behöver inte redovisa eventuella försäljningar alls. Tillgångarna schablonbeskattas och är redan ifylld i deklarationen. 

Underskott av kapital får dras av till 30 procent, om underskottet är på högst 100 000 kronor. Tänk på att ränteutgifterna kan fördelas mellan sambos eller makar. 

Rot och rut – så ska du tänka inför deklarationen

Du kan få skattereduktion för arbetskostnad för hushållsnära tjänster, alltså rut-avdrag, på 75 000 kronor per år medan rotavdraget, alltså arbetskostnad för reparation, underhåll och om- och tillbyggnad, är max 50 000 kronor per person och år. Eventuella skattereduktioner är förtryckta i deklarationen – kontrollera därför att avdraget stämmer. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skatteavdrag för pensionssparande

Om din anställning inte går under kollektivavtal eller om du på andra sätt inte har rätt till avsättning till tjänstepension har du rätt att göra avdrag för det här på egen hand. 

Du har rätt till avdrag på 35 procent av förvärvsinkomst men för maxbeloppet 476 000 kronor om du sparar i en pensionsförsäkring eller på ett pensionssparkonto. 

Skattereduktion på deklarationen för grön teknik

Från och med den 1 januari 2021 kan du få skattereduktion med upp till 50 000 kronor per person och år för delar av kostnaden för arbete och material om du anlitar ett företag för installation av grön teknik. 

Det sker automatiskt. Samtidigt som du köper exempelvis solcellspaneler har säljaren begärt en preliminär reduktion för dig. Dock måste du ha tillräckligt mycket skatt att göra avdrag från, och därför är det viktigt att du har koll på dina samlade skattereduktioner.

Källor: Skatteverket, Swedbank, Expressen, Aftonbladet

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.