Deklarationen har öppnat för i år.
Deklarationen har öppnat för i år. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Här är nya ändringen i deklarationen – som kan ge dig klirr i kassan

Nu har deklarationen öppnat för i år och för den som sålt och köpt bostad finns en nyhet som kan ge lite extra klirr i kassan. Men det förutsätter att man uppfyller vissa krav. Nyheter24 reder ut vad som krävs.


Den 15 mars kan man börja deklarera för i år och för den som vill ha eventuell skatteåterbäring tidigt gäller det att godkänna deklarationen digitalt senast den 30 mars. Här kan du läsa om alla viktiga datum.

Men uppmärksamma skattebetalare kommer att märka flera nyheter i årets deklaration, och för de som sålt och köpt bostad finns en ändring som kan ge lite extra slantar i kassan.

Uppskovsräntan på reavinstskatten är slopad

De som sålt en bostad har säkert redan noterat hur uppskovsräntan på reavinstskatten slopats. Vad innebär det då?

– Nu betalar man ingen ränta, varken på gamla eller nya uppskov. Det är en av nyheterna, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket, till Expressen.

Sålt bostad med vinst? Då kan du skjuta på skatten

Den nya ändringen innebär att man kan skjuta på skatten, vilken ligger på omkring 22 procent, om man sålt en bostad med vinst under förra året, enligt Skatteverket

För att det ska vara möjligt krävs det dock att man köpt ny bostad och att vinsten inte sträcker sig över tre miljoner kronor. 

Du kan ansöka om bostadsuppskov i efterhand

Men det är inte bara de som sålt en bostad med vinst under 2021 som kan begära uppskov. Även de som gjort vinst på en bostadsförsäljning, mellan åren 2016 och 2020, kan ansöka om bostadsuppskov i efterhand.

Då får man i stället tillbaka delar av, eller hela, den vinstskatt man betalat in och skjuter således på skatten.

Förr eller senare måste du förstås betala in skatten, men den nya ändringen gör att du får ett lån, helt utan avgift, från staten tills vidare.

Källa: Skatteverket

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.