Visste du att en yta på ditt kontor är smutsigare än en toalettsits?
Visste du att en yta på ditt kontor är smutsigare än en toalettsits? - Foto: Stina Sjernkvist/Jurek Holzer/TT

Den största bakteriefällan på kontoret – är smutsigare än jobbtoaletten

Trots att många kontor städas regelbundet så lever och frodas baciller på de gemensamma ytorna. Men smutsigast – det är en rätt oväntad del av arbetsplatsen.


Att det är viktigt att hålla sig själv och sitt hem rent för att upprätthålla en god hygien känner de allra flesta till. Men ibland kan man förvånas över hur ofta vardagliga prylar i hemmet behöver rengöras för att inte bli grogrund för bakterier.

Här kan du läsa mer om saken i ditt sovrum som är smutsigare än en djurmatskål.

Studien visar: Kontoret är en riktig bakteriefälla

Den som jobbar heltid på en arbetsplats spenderar i regel mer tid på jobbet än hemma. Ändå är det på hemmaplan vi tenderar att vara mest noggranna med att ha det rent och städat omkring oss. 

Men en brittisk studie visar att det kan vara dags att tänka om. Flera platser på ditt kontor, däribland kylskåpet, hissknapparna och mikrovågsugnen, är nämligen fulla av bakterier. 

– Vi rör vid ett stort antal ytor som hundratals andra också kan röra, säger professorn och mikrobiologen Kelly Reynolds till medicin- och hälsosajten Web Md.

"400 gånger smutsigare än toalettsits"

Men värst av allt på kontoret, ur ett bakterieperspektiv – det är ditt skrivbord. Muspekaren, bordsskivan och tangenterna på datorn kryllar nämligen av baciller. 

Faktum är att det finns 400 gånger mer bakterier på ditt jobbskrivbord än på en genomsnittlig toalettsits, enligt studien. 

Då är det minst bakterier på kontoret

På kontor som städas varje dag tenderar bakterienivåerna att vara lägre på morgonen, eftersom rengöringen oftast sker kvällstid. Men många arbetsplatser har inte den lyxen – och då blir bakteriehärden ett faktum snabbare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!