Visste du att det gömmer sig en riktig bakteriefälla i ditt sovrum?
Visste du att det gömmer sig en riktig bakteriefälla i ditt sovrum? - Foto: Björn Rosvall Larsson/Nature/TT

Okända bakteriefällan i sovrummet – är smutsigare än en toalettsits

Att det är viktigt att hålla sig själv och sitt hem rent för att upprätthålla en god hygien känner de allra flesta till. Men det finns en sak som många använder dagligen utan att göra rent – som visat sig vara en riktig bakteriefälla.


Att få vardagspusslet att gå ihop och samtidigt hålla hemmet skinande rent är inte alltid helt enkelt. Men simpla hushållssysslor som att ta hand om disken, duscha och byta lakan regelbundet försöker de allra flesta hinna med – även under stressiga veckor och månader.

Men en studie som Business Insider tagit del av visar att det finns en sak i ditt hem som de flesta använder så ofta som varje dag, utan att veta att det är en riktig bakteriefälla.

Kan vara smutsigare än både toalett och djurmatskål

Ja, för den kudde som du vilar ditt ofta rengjorda ansiktet på samlar på sig miljontals bakterier, svampporer och kvalster. De kommer från sminkrester, kvalster och svett som blandas till en härlig cocktail på huvudkudden när du sover.

Studien som Business Insider refererar till har visat att en välanvänd kudde innehöll mer bakterier än både en djurmatskål och en toalettsits. 

Foto: Helena Landstedt/TT

Då är det dags att byta ut din sovkudde

Att tvätta dina lakan regelbundet räcker inte för att hålla bakterierna borta i längden, och enligt Leva och bo är en bra fingervisning att tvätta din sovkudde två till tre gånger om året.

Till slut kanske inte ens det räcker för att din kudde ska kännas fräsch. Så hur vet man att det är dags att byta ut sin kudde då? Ett bra tecken är att undersöka kuddens färg och textur. Om den börjat gulna eller blivit klumpig – då kan det vara läge att investera i en ny kudde.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!