Därför är det bra att gråta.
Därför är det bra att gråta. - Foto: Ketut Subiyanto/Pexels och cottonbro studio/Pexels

Forskning visar: Därför är det bra att gråta

Flera studier visar att det kan finnas flera fördelar med att låta tårarna rinna – när du är ledsen, arg eller glad. Här är de positiva anledningarna som forskning påvisar!


Enligt flera studier är det bra att gråta, och det finns flera fördelar med att släppa lös på känslorna om du är glad, arg eller ledsen. 

Känslomässigt gråt där man låter vätskan från ögonvrån rinna har faktiskt många sidovinster! 

Är det bra att gråta? 

Att gråta är ett viktigt kommunikationsmedel. Foto: Pexels/Pixabay

Det kanske inte är en nyhet att den känslomässiga gråten hos spädbarn är ett livsviktigt kommunikationsmedel som visar omvärlden att de behöver hjälp. 

Detsamma kan dock även gälla för vuxna människor, skriver Illustrerad Vetenskap som tagit del av flera forskningsstudier. 

Fördelar med att gråta 

Forskare vid bland annat University of Tilburg i Holland utförde en liten studie, med två experiment, som publicerades i Sage Journals 2013 – med mål om att avslöja hur människor uppfattar känslomässiga tårar hos andra individer. 

Studien, som gick ut på att försöksdeltagarna tittade på bilder som föreställde sorgsna och neutrala ansikten i 50 millisekunder, påtalade att de ansikten som visade tårar krävde mer socialt stöd och omsorg än de ansikten utan tårar. 

Forskarna menar att det visar på hur känslomässiga tårar faktiskt fungerar som en viktig visuell signal till omvärlden på en omedveten nivå, även hos vuxna människor.

Att gråta kan ha lugnande effekt 

Känslotårar utlöser en explosion av lyckohormoner. Foto: Karolina Grabowska/Pexels

I en ytterligare studie som publicerats i Frontiers in Psychology 2014, en vetenskaplig tidsskrift, kom forskare fram till att känslomässigt gråt kanske kan ha en lugnande effekt. Iallafall om en människa gråter i ett par minuter.

Vidare finns en annan etablerad teori om att känslotårar även utlöser en explosion av lyckohormoner, som exempelvis oxytocin och endorfiner. Detta innebär att tårar som rinner ner för kinden faktiskt kan lindra både fysisk- och känslomässig smärta, vilket får människor att må bättre, enligt Illustrerad Vetenskap.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!