Eleverna fick sig en rejäl chock när de hittade en råtta i skolans toalett.
Eleverna fick sig en rejäl chock när de hittade en råtta i skolans toalett. - Foto: Privat/Jonas Ekströmer/TT

Råttinvasion på skola – gnagare dök upp i toaletten: "Obehagligt"

Färsingaskolan i Sjöbo har tidigare haft problem med stökig arbetsmiljö och nu har skolan även invaderats av råttor. I en av skolans toaletter dök en gnagare upp och chockerade flera elever.


Situationen har varit ansträngd på Färsingaskolan den senaste tiden. Det har tidigare rapporterats om stök, hot och våld på skolan, senast i början av februari stängdes skolan efter våld och skadegörelse.

En olycka kommer sällan ensam, för nu har skolan även fått påhälsning av råttor som invaderat skolan. Det var när eleverna välkomnades tillbaka efter skyddsstoppet som flera elever och lärare fick se de små gnagarna springa runt på skolan, rapporterar SVT.

Till kanalen berättar elever att det gått rykten om råttor som synts bland annat i personalrummet. En som tog en råtta på bar gärning var eleven Samuel Axelsson som hittade en liten gnagare i en av skolans toaletter och fick med det på film:

– Jag blev chockad att det var en råtta i toan, säger han till Nyheter24.

Skolan har tidigare haft problem med råttor

Till SVT berättar en annan elev att lärare ska ha berättat att de har sprungit runt råttor när de har kommit till skolan på morgonen. Även städpersonal ska enligt eleverna ha sagt att de sett råttor sitta och äta på skolan.

Det råder flera spekulationer kring hur råttorna nästlat in sig på skolan. Några tror att råttorna hittat in i skolan genom hål som uppkommit efter den tidigare vandaliseringen på skolan. Men enligt Morgan Johnsson, vd på Sjöbohem stämmer inte det.

– Nej, råttorna och vandaliseringen har inget med varandra att göra. Vi har haft problem med råttorna sedan efter jullovet och jagat dem med fällor och annat sedan en månad tillbaka, säger han till kanalen.

"Olyckligt hitta en råtta i toastolen"

Han berättar även att de under sportlovet spolade och filmade alla rör. Då kunde de inte hitta något som var konstigt.

– Olyckligt att hitta en råtta i toastolen. Obehagligt men vi vet ju inte om den kommit från rören eller om den plumsat ner ovanifrån, säger Morgan Johnsson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!