Systembolagets kunder diskuterar användningen av plastpåsar.
Systembolagets kunder diskuterar användningen av plastpåsar. - Foto: Geir Olsen/TT

Systembolagets bild delar kundernas åsikter: "Konstigt miljötänk"

Systembolaget uppmanar sina kunder att återanvända sina matkassar. Flera kunder menar att bolagets miljötänk inte går ihop med det faktum att bolaget säljer varor med plastförpackningar.


För tre år sedan infördes plastpåseskatten och många butiker har sedan dess uppmanat sina kunder att använda tygpåsar.

På Systembolagets Facebooksida vill man påminna sin kunder om att ta med tygpåsar istället för att köpa plastpåsar.

Systembolagets uppmaning till kunderna

Systembolagets Facebookinlägg visar en nostalgisk bild från slutet av 60-talet kontra en nutida bild.

I den äldre bilden ses en kund lämna Systembolaget med den då tidstypiska plastpåsen, medan den nya bilden föreställer en kund som lämnar bolaget med en vit tygkasse. 

I bildtexten står följande: "Throwback! En ikonisk påse sedan 1967. Men tiderna förändras – och vi med dem. Nu finns mer hållbara alternativ till den traditionella kassen i plast i våra butiker. Men det bästa är förstås om vi tillsammans hjälps åt och tar med en egen påse. Tack för att du hjälper till."

Systembolagets kunder om plastpåsarna: "Konstigt miljötänk"

Under Facebookinlägget är det flera kunder som diskuterar Systembolagets uppmaning. Några kunder skriver att de inte förstår varför Systembolaget värnar om att kunderna ska motsäga sig plastpåsar när de säljer "fler drycker i plastförpackningar".

En kund skriver: "Det är konstigt att bolaget oroar sig för miljön som plastpåsarna förstör och inte för hemmiljön som förstörs av innehållet i flaskorna."

En annan kund skriver "Ändå ska ni sälja flera drycker i plastförpackningar. Ni har ett konstigt miljötänk, må jag lov att säga."

Det råder delade åsikter kring plastpåsar och plastförpackningar. Foto: Skärmdump/Facebook/Systembolaget

Systembolaget svarar på kundernas debatt

"Vi jämför inte PET-flaskor med en plastpåse eftersom de har olika syften och värdekedjor som behöver tas i beaktning när man bedömer klimatavtrycket", skriver Marie Elfstrand, Systembolagets pressansvarig, i ett mejl till Nyheter24 gällande diskussionen kring att minska plastanvändningen.

Hon skriver att PET-flaskan är en förpackning med lågt koldioxidavtryck och att det beror på att det "går åt lite energi vid produktion av flaskorna". Flaskorna går att återvinnas av Systembolagets befintliga pantsystem.

Gällande plastpåsedebatten menar Systembolagets pressansvarig att det är mest hållbart om kunden använder en och samma tygpåse som hen kanske redan har.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!