En närbild på Storporig brandticka
En närbild på Storporig brandticka - Foto: Klas Jaederfeldt/Naturhistoriska Riksmuseets/Jessica Gow/TT

Fridlyst svamp hittad på flera platser – så larmar du om upptäckten

I Sverige finns det fem fridlysta svampar. En av svamparna har setts i flera städer och det är inte omöjligt att den växer i just din trädgård. Här reder vi ut vad du bör göra om du får syn på svampen.


I Sverige i dag finns det fem stycken fridlysta svampar. Dessa får man inte plocka var i landet man än befinner sig.

De fridlysta svamparterna är:

  • Bombmurkla
  • Igelkottstaggsvamp
  • Doftticka
  • Saffransticka 
  • Storporig brandticka

Därför är svamparna fridlysta

Enligt Naturvårdsverket så är syftet med fridlysning att skydda arterna från att försvinna eller för att uppfylla internationella åtaganden. De växter som är fridlysta är förbjudna att plocka, gräva upp eller på annat sätt förstöra eller ta bort.

Här kan du se svampen

Eftersom svamparna är fridlysta är det inte ofta man ser dem. Men det är faktiskt inte omöjligt att du har en av dem i din trädgård.

Den Storporiga brandtickan trivs, enligt SLU Artdatabanken, bäst på ved samt levande och döda träd. De är beroende av en hög och jämn luftfuktighet och vill gärna ha en plats att växa på som inte påverkas av kraftiga störningar som gödsling eller dikning. 

I Sverige har svampen setts i Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten men man misstänker att den även finns i stora orörda skogar.

En närbild på Storporig brandticka. Foto: Klas Jaederfeldt/Naturhistoriska Riksmuseets

Detta bör du göra om du ser svampen

Ser man svampen ska man låta den fortsätta växa där den är. Man får varken plocka eller förstöra den och bör rapportera till Artdatabanken att man sett den, så de kan föra in upptäckten och platsen i sin statistik.

SLU Artdatabanken jobbar med att kartlägga tillståndet för den biologiska mångfalden i Sverige. Det gör de genom data från privatpersoner och yrkesverksamma naturvårdare som aktivt jobbar med att samla in och analysera data.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!