Pernilla Melander på Agria berättar vad du absolut inte ska göra om du har husdjur
Pernilla Melander på Agria berättar vad du absolut inte ska göra om du har husdjur - Foto: ROBIN HALDERT/TT & Janerik Henriksson/TT

Husdjur i barnfamilj? Då ska du ABSOLUT inte göra det här

Många av oss har husdjur och delar intresset för djur med barnen. I en intervju med Nyheter24 berättar Pernilla Melander på Agria vad du absolut inte får göra om du har ett husdjur.


Att ha husdjur är inget ovanligt i många av de svenska hushållen. Att inkludera katter, hundar eller rent av andra djur som en del av familjen är vanligt förekommande. Men det finns vissa saker du absolut inte ska utsätta ditt husdjur för. 

För Nyheter24 berättar Pernilla Melander, pressansvarig hos Agria, att de vuxna i hushållet alltid ska bära ansvar för djuret. Det kan verka självklart för många men hon menar att de som vill låta barnen ta ansvar bör tänka om.

– Barn ska inte ha ansvar för djuret, det måste finnas en vuxen i bakgrunden som tar huvudansvaret. Att sköta ett djur tillsammans med sitt barn eller ungdom är oftast kul och ett roligt samarbete.

Hundexpertens 5 viktigaste tips – så får du valpen rumsren: "I smyg..."

Möjlighet att ge djuret allt den behöver

Barn som ofta kan känna en längtan efter ett husdjur är i sig inget konstigt. Melander menar att det fundamentala då är att den vuxna alltid är införstådd med var ansvaret ligger om man bestämmer sig för att skaffa ett husdjur, även om ditt barn kan assistera och bistå dig i djurhållningen. 

Du som ägare till ett husdjur tar på dig ett stort ansvar för ditt djurs liv vilket gör dig skyldig till att ge omsorg, kärlek och uppmärksamhet under hela livstiden, förklarar hon. 

– Det ska alltid vara den vuxna som är ansvarig för djuret och det går inte att förvänta sig att barn kan ta ansvar. Däremot kan vuxna och barn ta hand om djuret tillsammans och få ett gemensamt intresse. Att få växa upp med ett djur har många fördelar.

Men det är inte bara vems axlar ansvarstagandet ska ligga på som är viktigt. Det är såklart också viktigt att man har rätt ekonomi för att sköta om ett husdjur.

– Att djurägaren har tid att ägna åt djuret är så klart viktigt men också att man har råd att ta hand om djuret med näringsrik foder, utrustning, veterinärvård vid behov och en trygg försäkring.

Sakerna du INTE ska utsätta din katt för: "Vill inte"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!