Att få sin valp rumsren kan vara svårt. Här är hundpsykologens bästa råd
Att få sin valp rumsren kan vara svårt. Här är hundpsykologens bästa råd - Foto: Jessica Gow/TT/Pexels

Hundexpertens 5 viktigaste tips – så får du valpen rumsren: "I smyg..."

Har du testat ALLT för att få din valp rumsren, utan resultat? Här är hundpsykologen Kicki Fellstenius​ fem bästa tips – perfekta för dig som nyligen blivit hundägare och behöver lite hjälp längs vägen.


Hundar må vara "a man's best friend", men de kräver både tid, pengar och energi från sina ägare. Har man väl bestämt sig för att köpa hund finns det därmed en stor mängd tips och trix att ta till sig, som förenklar processen för både vovve och matte/husse. 

Lista: Här är 20 unika namn du kan döpa din hund till

Hundexperten: Den första tiden är både ljuvlig och utmanande

Nyheter24 kontaktade hundpsykologen Kicki Fellstenius som konstaterar att alla hundar, vare sig vuxna eller valpar, kräver mycket tid och engagemang under den första tiden. 

– Att byta hem är en stor omställning för hunden och det tar tid att landa i sin nya tillvaro. Det är bra att valp- och hundsäkra hemmet, avsätta gott om tid för hunden och gärna ha en backup som kan passa valpen om man behöver pyssla med annat, säger hon till Nyheter24.

Minst lika viktigt är att rusta upp med en generös portion tålamod.

– Den första tiden kan vara både fantastiskt ljuvlig, men också tuff och utmanande, säger Fellstenius.

Få en valp rumsren – här är hundpsykologens bästa tips

Under den första valptiden tränar många nya hundägare med rumsrenheten – att lära sin nya familjemedlem att utföra sina behov utomhus under promenader, och inte inomhus.

Hur går man tillväga, och vilka tips är allra viktigast enligt experten? Här är Kicki Fellstenius topplista.

  • Se till att valpen gör ifrån sig utomhus så många gånger som möjligt genom att ta ut den ofta, exempelvis när den vilat, ätit eller lekt men även fler gånger utöver det.
  • Lär dig uppmärksamma det valpen gör innan den ska till att kissa eller bajsa så att du kan förekomma och ta ut valpen i tid.
  • Om det är svårt att få valpen att kissa eller bajsa utomhus så kan det bero på att det är mycket som händer ute så att valpen inte kan komma till ro. Gå regelbundet till samma, lugna plats utomhus så att valpen vänjer sig.
  • Lär gärna valpen att kissa när du ber den genom att säga ”kissa” varje gång den kissar. Så småningom kommer valpen förknippa ordet med att kissa och du kan använda det för att uppmuntra hunden att kissa på nya platser eller när ni inte hinner vara ute så länge.
  • Om valpen råkar göra ifrån sig inomhus så ska du inte göra någon sak av det för då riskerar du att skapa stress i situationen och att valpen går undan och kissar eller bajsar i smyg.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.