Katten har preferenser precis som du.
Katten har preferenser precis som du. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Maja Suslin/TT

Sakerna du INTE ska utsätta din katt för: "Vill inte"

Katter har, precis som människor, preferenser när det gäller det mesta och det finns faktiskt vissa saker som du rentav ska undvika att utsätta din katt för.


Har du en favoritplats hemma vid matbordet, en parfym du älskar och en tydlig musiksmak? Det är du inte ensam om. Faktum är att din misse också har preferenser – och vissa saker ska du helst undvika att utsätta din katt för.

Här kan du läsa om tecknen på att din katt är olycklig.

Katter gillar inte starkt parfymerade dofter

Anna Jönsson Bergstedt, beteenderådgivare på Agria Vårdguide, berättar att katter exempelvis inte gillar att bli klappade av någon som precis tagit handkräm eftersom de är renliga djur. 

Kladdet i pälsen uppskattas inte och dessutom är de känsliga för starka dofter, vilket även kan förekomma i städmedel och parfymerad kattsand. Din katt kan också ogilla din parfym.

Foto: Pär Fredin/TT

En doft som ungefär två av tre katter gillar är den som kattmynta avger. 

– Man har till och med sett att även vissa andra, större kattdjur reagerar positivt på samma sätt som våra domesticerade katter. Kattmyntan ger en nästan rusliknande effekt och katten kan ligga och rulla, dregla, kurra och nästan bli lite sömniga, säger Jönsson Bergstedt till Nyheter24.

– Annars gillar katterna "naturliga" dofter såsom dofter ute i naturen, mat och feromoner som doftar trygghet etcetera.

Läs hundexpertens tips för att få din valp rumsren här.

Din katt kan ogilla förändringar i ditt hem 

Överlag tycker inte katter om när saker och ting förändras i vad de betraktar som sitt revir. Nya möbler eller nya bekantskaper, till exempel i form av ett tillskott till familjen, kan göra en katt obekväm och upprörd.

Att saker och ting förändras i hemmet kan ju dock vara svårt att undvika. Men hur ska man då bära sig åt, om man köper en ny soffa? Anna Jönsson Bergstedt svarar:

– Det allra bästa sättet är att ta hem den nya saken och låta den få börja dofta av hemmets bekanta dofter innan den introduceras till katten. Dofter är väldigt viktiga delar av kattens kommunikation. Om du till exempel köpt en ny möbel kanske den kan ställas in hemma, men i ett rum som katten inte får vara i initialt för att den ska börja lukta som hemmet och inte som "en ny möbel". 

– Man kan jättegärna "låna" kattens doft och feromoner genom att stryka en microfiberduk, trasa eller handduk mot katten eller låta katten stryka sig mot den och sedan gnida den över den nya möbeln. Man kan även använda kemiska feromoner och spraya på den nya möbeln. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Katten hör ljud som du inte hör

En katt kan också störas av ljud som du själv kanske inte upplever som jobbiga, berättar Anna Jönsson Bergstedt.

– Katter har exceptionellt bra hörsel och hör en del högfrekventa ljud som vi människor inte har förmågan att uppfatta. Det gör att en katt kan reagera till synes "utan anledning" eller "oförklarligt" eftersom vi inte har förmågan att uppfatta och förstå anledningen till kattens reaktion. 

– Detta innebär till exempel att de kan höra ljud från elektronisk apparatur som vi inte uppfattar, att de kan höra ljud från små gnagare och andra bytesdjur och att de kan höra saker som händer längre bort i kvarteret som vi inte hör på det avståndet.

Läs om sakerna du inte får göra mot din katt här.

Låt din katt äta ifred

I motsats till hur vi människor ofta samlas runt en måltid vill katterna helst vara ifred när de äter. Om du har flera katter hemma kan det därför vara en god idé att ställa deras matskålar på olika ställen.

– Ja, katterna är inga sociala ätare och vill inte sitta ner till bords tillsammans. Drar vi dessutom jämförelsen till sin spets så skulle ju att dela skål mer motsvara att dela tallrik med någon annan och det är ju faktiskt inte alla människor heller helt ok med – särskilt inte varje måltid, året runt, konstaterar Anna Jönsson Bergstedt.

– Så de bör både ha varsin skål och också på varsin plats, en bit ifrån varandra. De vill också äta en bit ifrån där de dricker, så de önskar ingen "dubbelskål", vilket har sin förklaring i dess natur där de inte skulle vilja äta ett byte, med risk för att förpesta dricksvattnet, nära sin vattenreservoar. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!