Vilka är de mest udda sakerna som beslagtas av tullen på Arlanda? Vi har svaret!
Vilka är de mest udda sakerna som beslagtas av tullen på Arlanda? Vi har svaret! - Foto: Pontus Lundahl/TT och Tullverket

Absolut konstigaste tullen på Arlanda hittat i bagaget: "Amputerade…”

Dygnet runt, året runt arbetar tullen på Arlanda flygplats för att förhindra att resenärer tar in olagliga föremål i landet. Majoriteten har ingenting att dölja, men, som med allt annat finns det undantag.


Mellan de cirka tre miljoner passagerare som varje månad passerar Arlanda flygplats, skiljer sig inte bagaget speciellt mycket. Tandborste och kläder som behövs för resan är vanligt förekommande. Dock finns det de som packar med sig saker som skiljer sig betydligt från majoriteten. Detta är något tulltjänstemannen Adam Hübinette fått erfara under sin tid som gruppchef på Arlanda flygplats. Här är några av de mest anmärkningsvärda fynden tullen gjort under kontroller i passagerares väskor.

Rådiamanter utan intyg

– En av de mest udda grejerna jag personligen har beslagtagit var rådiamanter som saknade intyg. Anledningen till att det krävs intyg är för att förhindra att så kallade blodsdiamanter hamnar på den legala marknaden, säger Tulltjänstemannen Adam Hübinette, till Nyheter24.

Har du sett filmen "Blood diamond" från 2006 med Leonardo Dicaprio i rollen som diamantsmugglare har du ett hum om vad blodsdiamanter är. Blodsdiamanter eller konfliktdiamanter definieras av FN som "oslipade diamanter som används av rebellrörelser för att finansiera krig mot legitima regeringar”.

Brända kadaver

– För inte allt för länge sedan togs flera kilo brända djurkadaver i beslag där vi misstänkte att det var CITES, det vill säga produkt från utrotningshotade djur, berättar Adam Hübinette.

CITES (Convention of international trade in endangered species) är ett multilateraltavtal som som tecknades 1973 och framställer en lista på de djur som är mest sårbara. Detta för att skydda utrotningshotade djur och motverka den illegala handeln med dessa, bland annat.

Adam berättar vidare att det heller inte är helt ovanligt att tullarna på Arlanda även, med jämna mellanrum, hittar levande djur i passagerares bagage.

Kroppsdelar

Men det slutar inte där, Adam Hübinette berättar även att man hittat mänskliga kvarlevor.

– Vi har hittat amputerade kroppsdelar i folks bagage, säger Adam Hübinette.

Region Skåne skriver på sin webbplats att amputerade kroppsdelar ska lindas in i steril kompress och läggas i plastpåse för att sedan läggas i vatten och transporteras med patienten. Men släng ner det i resväskan, för all del, eller inte.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!