Få betalt för att flytta.
Få betalt för att flytta. - Foto: Pexels/Wikimedia commons

Sugen på att bo utomlands? Hit kan du flytta – och få betalt

I takt med att urbaniseringen i världen ökar, intensifieras också avfolkningen av landsbyggden. Detta är ett problem många länder står inför. Nu har ett antal länder tagit några radikala åtgärder för att motverka detta.


Till 2050 väntas urbaniseringen i Europa ha stigit till 83,7%, enligt EU. Detta skulle kunna få negativa effekter på landsbygden samtidigt som det också kan bidra till bland annat trångboddhet i storstadsområden och högre mark och bostadspriser. Nu har ett par länder i Europa tagit radikala beslut för att motverka avfolkningen av de mindre folktäta regionerna.

Bosätt dig på Irland – tjäna över en halv miljon

Irländska öar är ett populärt turistmål, och ungefär 300 000 människor besöker öarna varje år, skriver Dagens industri. Dock är det knappt någon som bor där, detta är något som irländska staten vill göra något åt och har därför tagit beslutet att betala personer som är villiga att flytta. På ett 30-tal av Irlands kustnära öar har befolkningen minskat med så mycket som 12 procent från 1996 till 2016. Köper du en bostad på någon av öarna kan du få en summa på upp till 700 000 kronor. Mest pengar får den som väljer att köpa och restaurera en övergiven och nedgången fastighet, bidraget kan då landa på så mycket som 986 000 kronor, enligt Dagens industri. 

Värt att tänka på innan flytten är dock att tidvattnet stänger av öarnas förbindelser med fastlandet under delar av dagen och kravet på att pengarna måste användas för restaurering och underhåll av fastigheten du köper.

Flytta till Italien – tjäna hundratusentals kronor

Precis som Irland så vill Italien motverka att bostäder på landsbyggden står tomma, bland annat har det tidigare rapporterats om att mindre städer i Italien erbjudit hus till så låga priser som 1 euro. Nu erbjuder Presicce, i sydöstra delen av landet, 300 000 kronor för den som vill köpa ett obebott hus i staden, skriver Euronews.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!