Fredag 19 Aug
Stockholm

Här säljs italienska drömhusen – för en endast en tia

Hand som håller i en nyckel och Castiglione di Sicilia.
Nu kan du köpa ett hus för bara tio spänn på den italienska ön Sicilien. Foto: Pexels/Wikimedia commons

Drömmer du om att köpa hus – men pengarna räcker inte riktigt till? Då har du chansen att fynda ett litet hus på Sicilien för endast 10 kronor. Den enda haken är att du måste ha renoverat upp det inom tre år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 har tidigare skrivit om den italienska bergsbyn utanför Rom, som ville rädda staden med ett billigt lockbete. Om du missade chansen har den nu dykt upp igen!

På den italienska ön Sicilien kan nämligen den som känner sig sugen på ett semesterhus nu passa på att fynda ordentligt, skriver CNN. I en rådande pandemi är det få som rekommenderar resande, men det finns samtidigt hopp att vaccinpass ska ändra på det.

Staden ligger i närheten av vulkanen Etna. Foto: Wikimedia commons

Husen säljs för en tia

I staden Castiglione di Sicilia, som ligger norrut på ön, säljs över 900 övergivna hus för endast en euro vilket motsvarar ungefär tio svenska kronor. Den billiga pengen beror på att borgmästaren Antonino Camarda vill blåsa liv i staden, då befolkningsmängden rasat från 14 000 till 3 000 sedan början av 1900-talet.

– Vi har ett enormt arkitekturellt arv att rädda, fylld med historia. Med tiden har alltför många människor lämnat ett stort antal gamla och pittoreska hus, många till och med från renässansen, säger Camarda till kanalen.

När pandemin är över kan den som vill för en billig peng tillbringa sina semestrar i Italien. Foto: Wikimedia commons

Finns en hake

Hälften av husen har förstörts och är i stort behov av renovering, därför närmare skänks de bort för den symboliska summan. Resten säljs för 4 000 euro, ungefär 40 000 svenska kronor. De billigare husen har tidigare ägts av jordbruksfamiljer, och de dyrare inkluderar mer palatsliknande byggnader.

En hake för köparen är att en renovering av huset måste slutföras inom tre år. Ägarna måste även teckna en försäkring, som en garanti att arbetet utförs.

Enligt borgmästaren utlovar staden fantastiskt vin och italiensk mat – och stranden Marina di Cottone ligger ungefär 40 minuter bort med bil.

Om intresset blir stort kommer husen att auktioneras ut, skriver CNN. Men utropspriset är som sagt otroligt blygt – så om du vill tillbringa sommaren i Italienska värmen är det läge att slå till nu!

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.