Detta är ett montage.
Detta är ett montage. - Foto: Nyheter24/Pexels

Hund vägde tio kilo för mycket – nu erkänner ägaren: "Blivit en del godis"

En hund kom in till en veterinärklinik i Piteå och vägde då tio kilo mer än vad som är normalt för rasen. Nu har ägaren fått en varning.


En hundägare i Piteå var på ett veterinärbesök med sin hund, som då vägde 18 kilo. Veterinären menade att den vägde tio kilo för mycket för vad som är normalt för rasen och sa att hunden behövde gå ner i vikt. 

Veterinären och hunden ägare diskuterade dietfoder och kom även överens om att hunden regelbundet skulle komma till kliniken för invägning, skriver SVT Norrbotten.

Efter en vecka kom hundägaren tillbaka med sin hund, som då hade gått ner 400 gram i vikt. Men sedan dök hundägaren inte upp på fler planerade invägningar på veterinärkliniken.

Veterinären gjorde en orosanmälan till länsstyrelsen

I början av juli gjorde veterinären då en orosanmälan till länsstyrelsen om hundens övervikt och dess påverkan på rörelseförmågan. Efter att länsstyrelsen i Norrbotten mottagit anmälan kontaktade de hundägaren.

Det visade sig att hunden endast gått ner 200 gram sedan den första invägningen. Vilket totalt blir 600 gram sedan hunden började med sitt dietfoder. Länsstyrelsen beslutade då att hunden måste invägas varje månad och gå ner 11 kilo, annars skulle det vänta ytterligare åtgärder mot ägaren.

Hundägaren erkände att hunden fått en del godis

Hundägare erkände för länsstyrelsen att han inte hållit sig till det dietfoder han blivit ordinerad och ”att det blivit en del godis”, för hunden.

Länsstyrelsen skriver att det inte är okej att djurägare låter sina hundar bli överviktig, även om det beror på okunskap. Ett överviktigt djur kan riskerar att få fler välfärdssjukdomar, skriver SVT Norrbotten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!