Vissa hundraser är från Sverige. Vet du vilka det är?
Vissa hundraser är från Sverige. Vet du vilka det är? - Foto: Pexels / Pexels

Här är hundraserna som är från Sverige – är din hund på listan?

De mest populära hundraserna i Sverige är faktiskt inte ursprungligen härifrån. Här är tio hundraser du kanske inte visste är svenska.


1. Svensk lapphund

Svensk lapphund är en av de äldsta nationella hundraserna och anses ha använts av samer i flera tusen år. Denna ras används främst för att valla och vakta renar, och dess robusta byggnad och tjocka päls gör den väl lämpad för det kalla skandinaviska klimatet. De är kända för sin intelligens, lojalitet och arbetsvilja.

2. Västgötaspets

Västgötaspets, även känd som svensk vallhund, är en liten och robust hund som ursprungligen användes för att valla boskap. Med sitt livliga temperament och sin vaksamhet är de utmärkta familjehundar. Rasen är känd för sina korta ben, långa kropp och upprättstående öron, samt för sin intelligens och tränbarhet.

Här är de 10 hundraserna som kräver mest pälsvård

3. Smålandsstövare

Smålandsstövare är en svensk jakthund som huvudsakligen används för att jaga hare och räv. Den är medelstor och har en vacker, glänsande päls. Rasen är känd för sitt mod och sin uthållighet i fältet, samt för sitt lugna och balanserade temperament i hemmet.

4. Jämthund

Jämthund är en av de största svenska hundraserna och används traditionellt för jakt på älg och annat stort vilt. Rasen härstammar från Jämtland och har en kraftfull kroppsbyggnad, med en tjock päls som skyddar mot kyla. Jämthunden är självständig, lugn och pålitlig, både som arbets- och familjehund.

Här är hundraserna som är långsammast – gillar att slöa

5. Norrbottenspets

Norrbottenspets är en liten till medelstor spetshund som ursprungligen kommer från norra Sverige och Finland. Rasen användes traditionellt för jakt på småvilt, men också för vallning. Den är livlig och intelligent, med ett skarpt sinne och god tränbarhet. Norrbottenspetsens tillgivenhet och lekfullhet gör den till en utmärkt familjehund.

6. Hamiltonstövare

Hamiltonstövaren är en svensk jakthund uppkallad efter sitt grundare, greve Adolf Patrick Hamilton, en av de första personerna som standardiserade rasen. Den används främst för jakt på hare och räv. Med en balanserad kroppsbyggnad och elegant utseende är Hamiltonstövaren känd för sin uthållighet och sitt goda luktsinne.

Här är de 6 hundraser som rycker allra mest i kopplet

7. Schillerstövare

Schillerstövaren är en annan svensk stövare och är uppkallad efter Per Schiller, som spelade en nyckelroll i dess utveckling. Rasen är framför allt en jakthund, som används för att jaga hare och räv. Med sitt livliga och energiska temperament är Schillerstövaren en passionerad arbetare som kräver mycket motion och mental stimulans.

8. Gotlandstövare

Gotlandstövaren är en nyare svensk hundras som utvecklades under tidigt 1900-tal, huvudsakligen för jakt. Dess historia är inte lika dokumenterad som andra svenska raser, men den är känd för sin jaktförmåga och sitt mod. Rasen är medelstor med ett balanserat och harmoniskt utseende.

Här är hundraserna som skäller mest – och allra högst

9. Drever

Drevern har sina rötter i Dalarna och används som jakthund. Rasen är medelstor och kompakt, med en kropp byggd för uthållighet och arbete. Dess speciella egenskaper som jakthund gör den till en värdefull följeslagare i fält, och dess lugna och stabila temperament gör den till en trevlig familjehund.

10. Hälleforshund

Hälleforshunden är en sällsynt svensk jakthund, som använts för att jaga skogsvilt. Den har fått sitt namn från Hällefors i Sverige, där rasen först dokumenterades. Med en stark och kraftfull kroppsbyggnad är Hälleforshunden en effektiv arbetshund, som också är känd för sitt vänliga och lojala temperament.

Läs mer här:

Här är hundraserna som lever kortast – kan dö efter 5 år

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!