Systembolaget
Hur går det egentligen till? - Foto: TT/Nyhetsbyrån

Då får du ny skumpa från Systembolaget – utan extra kostnad

Vi alla har varit med om att handla på Systembolaget och sedan ha oturen att en flaska eller två går sönder. Men vad gör man då?


Systembolaget är en viktig del av det svenska alkoholmonopolet och har en viktig roll i att minska alkoholskadorna i samhället.

Genom att ha en kontrollerad försäljning av alkohol ska Systembolaget bidra till att minska alkoholrelaterade problem som sjukdomar, olyckor och våld. Dessutom ska Systembolaget ha ett stort utbud av alkoholfria alternativ, vilket ska göra det enklare för konsumenter att välja bort alkohol.

Mat och vin är en stor del i livet för många. Bildkälla: TT/Nyhetsbyrån

På Systembolagets hemsida har de tydligt skrivit ut att de aldrig vill få människor att köpa mer alkohol än de egentligen tänkt, utan att de snarare vill komma med råd och tips som gör att man får det man behöver till en trevlig middag i goda vänners sällskap. Detta är även anledningen bakom varför bolaget inte har några rabattkampanjer eller någon form av REA. 

Systembolaget. Bildkälla:TT/Nyheter24

Returer, ångerrätt och reklamation på Systembolaget

Det finns vissa regler som gemene man inte helt och hållet känner till när det kommer till Systembolaget. Exempelvis kan du få pengarna tillbaka (eller byta ut flaskan) om flaskan/innehållet är defekt.

Du har rätt att ångra ditt köp inom 30 dagar från det du mottagit varorna. Ta med kvittot och förpackningen till en av Systembolagets butiker. Om du har betalat med kort behöver du även ta med kortet eftersom pengarna endast kan betalas tillbaka till det kort som varorna betalades med.

Men, hur fungerar det då med saker som gått sönder? Om jag kanske köpte två dyra Champagneflaskor jag ställer i cykelkorgen som lossnar och flyger ned i marken utanför butiken. Vad händer då?

Systembolaget svarar: 

"Om man tappar en påse med betalda varor inne i eller i strax anslutning till butiker, så kan man få nya varor. Tappar man flaskan hemma exempelvis, ersätter vi inte varan", skriver kundtjänsten till Nyheter24

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!