Mannen låtsades komma från Systembolaget.
Mannen låtsades komma från Systembolaget. - Foto: Jessica Gow/TT/Skärmavbild/Tiktok

Pranket mot Systembolaget – öppnar popup-store på en söndag: "Kommer polisanmäla"

En man på Tiktok är känd för att göra olika typer av "pranks" på företag. Denna gång låtsades han komma från Systembolaget och höll en popup-store en söndag i deras namn. Men det uppskattade inte Systembolaget, som kommer polisanmäla händelsen.


Mikael Johansson driver ett Tiktokkonto med över 16 000 följare och har över en halv miljon likes. På kontot brukar han lägga ut videon på när han gör en del “pranks” eller hyss, som han själv har skrivit i sin Tiktok-profil. 

Han har bland annat gjort egna fejkade reklamskyltar i Photoshop till företag, som han sedan annonserat med utanför butiker. Under måndagen lade Mikael ut ännu en video där han gör ett av sina pranks.

Håller i låtsas popup-store för Systembolaget

På videon ses Mikael gör en skylt i programmet Photoshop. Han tillsammans med en annan kille ställer sig sedan på stan i Systembolagets butikskläder och säljer vad som ser ut som alkohol.

Bredvid sig har han skylten han gjorde i Photoshop med Systembolagets logga, där står det bland annat: "För dig som vill kunna köpa alkoholhaltig dryck på fler platser samt utanför våra ordinarie öppettider".

Systembolaget: "Kommer polisanmäla"

När Nyheter24 kontaktar systembolaget om händelsen säger Systembolagets pressekreterare Charlotte Näsström Morén att de ännu inte vet exakt vad som faktiskt har hänt, men om det har sålts alkohol är det ett tydligt brott mot alkohollagen.

– Vi ser också allvarligt på att man har använt sig av Systembolagets logotype och vad som ser ut att vara våra butikskläder, för att bedriva den påstådda olagliga försäljningen. Vi kommer polisanmäla och fortsätta samla information för att få klarhet i exakt vad som har hänt, säger Charlotte Näsström Morén till Nyheter24.

Mikael Johansson hävdar att ingen alkohol sålts

När Nyheter24 kommer i kontakt med Mikael Johansson frågar vi om videon och om det verkligen såldes alkohol på platsen.

 – Nej, det såldes ingen alkohol utan det är egentligen bara en inspelning av en sketch som ska vara en referens till Systemets gamla reklamfilmer där en amerikansk konsult kommer in och föreslår olika sätt att öka försäljningen, säger Mikael Johansson till Nyheter24 och fortsätter:

– Idéen pitchades för Systembolaget som var jättevänliga och lånade ut kläderna. Resten av sketchen har inte spelats in än så den är inte klar men det hann redan börja spridas bilder på twitter i dag där folk undrade om pop up-butiken var på riktigt så jag klippte snabbt ihop en Tiktok, för att visa att det är jag som gjorde detta och inte Systembolaget själva.

Nyheter24 frågar Mikael Johansson hur han tänker kring att Systembolaget ska polisanmäla händelsen, och på det svarar han att han ska kontakta dem och se vad som gäller.

– De kanske inte blev så glada över videon.

Nyheter24 fortsätter söka Systembolaget för ytterligare kommentar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!