Experten berättar om katters udda beteende.
Experten berättar om katters udda beteende. - Foto: Pexels

Därför älskar katter kartonger – enligt experten: "Uppsyn och kontroll"

Den certifierade kattsköterska Shanna Wacklin förklarar varför katter är som de är och varför så många av dem älskar att vara i kartonger och lådor.


Katter är populära husdjur, men de kan göra en hel del skumma saker. Varför gillar alla katter kartonger så mycket till exempel och varför kommer de med döda möss som presenter?

Det svarar den certifierade kattsköterska Shanna Wacklin på.

Kvinna i 70-årsåldern hade 23 vanvårdade katter hemma: "Extremt osanitärt"

Katter följer sin instinkt

Katter är rovdjur och agerar på sin instinkt, berättar Shanna Wacklin. Så flera av kattens utåt sett ganska märkliga beteenden kan förklaras på grund av detta.

– Som alla rovdjur har den en instinkt att jaga - även när den inte är hungrig. De kan exempelvis fånga smågnagare och leka runt med dem. Det ser grymt och plågsamt ut, men det är så rovdjur gör, säger Shanna Wacklin och fortsätter:

– I hemmet känner katten sig trygg att lämna bytet för direkt eller senare måltid. Eller enbart för lek. Många katter är nog stolta över sin lyckade fångst.

Därför jamar katten högt

Varför en katt jamar högt behöver inte betyda något mer än att den försöker kommunicera. Men om din katt skulle börja jama mer än vanligt och samtidigt visa tecken på ökad hunger och rastlöshet kan man behöva söka vård, berättar Shanna Wacklin.

– Den kommunicerar genom läten, såsom att jama. Är det ett beteende som plötsligt uppstått att den jamar mer eller högre bör man vara uppmärksam. Det kan vara tecken på oro. Var observant på om detta kombineras med exempelvis ökad hunger, rastlöshet och viktnedgång eftersom detta kan bero på hypertyreos, överproduktion av sköldkörtelhormon.

Varför älskar katter kartonger

Varför katter älskar att krympa ner i olika kartonger och lådor, oavsett storlek menar Shanna Wacklin kan bero på deras vardagliga behov.

– Det är vila, lek och gömställe, där den kan ha uppsyn och kontroll över omgivningen, berättar kattsköterska Shanna Wacklin i ett pressmeddelande.

Kattmänniskor mer intelligenta och självständiga – än hundmänniskor

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!