Bilder på Max och hans förare.
Bilder på Max och hans förare. - Foto: André de Loisted/Pressbild

Labrador retrievern Max, 6, är årets narkotikasökhund

Labrador retrievern Max har blivit utsedd till 2023:s narkotikasökhund. Här får du veta om vilka fina priser han får, förutom den åtråvärda titeln och äran.


Nu har årets narkotikasökhund blivit utsedd. I år är det sexåriga Labrador retrievern Max som tar hem den åtråvärda titeln. Tillsammans med sin förare Frida Hessbo har de hittat narkotika och vapen till ett värde över 100 miljoner kronor.

Har jobbat för Tullverket sedan 2019

Max föddes i Storbritannien och kom till Sverige som ettåring. Han genomgick en grundutbildning och fick sitt certifikat efter sex månader. Han var då redo att börja jobba påriktigt.

Sedan 2019 har han jobbat för Tullverket genom att leta efter vapen, ammunition och narkotika.

– Max är extremt arbetsvillig, han tycker att det är roligt att söka. När man jobbar handlar det mycket om relationen mellan hund och förare, att den måste fungera. Det är viktigt att man är en match. Max vill jobba tillsammans med mig. Han är lyhörd men ändå självständig, säger Max förare Frida Hessbo i ett pressmeddelande.

Hundpatrull hittade automatvapen i skogen – nu döms två män till fängelse

Vinnaren får fina priser

Max kommer få ta emot sitt pris på Stockholm hundmässa i december.

Då kommer han få en fin rosett, ett smaskigt ben, en ny hundsäng och foder motsvarande sex månaders förbrukning. Hans förare kommer att få ett resestipendium till ett värde av 20 000 kronor.

I juryns motivering står det följande:

”Det här är ett ekipage som tack vare flera års arbete och träning har kommit att bli mycket skickligt. Med sitt engagemang och sin stora entusiasm är de förebilder. Internt stöttar och hjälper de kollegor att utvecklas och externt företräder de Tullverket som representanter i EMPACT, EU-samarbetet mot organiserad brottslighet”.

Storbritannien förbjuder kritiserad kamphund – för att skydda allmänheten

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!