Smutsigt täcke med pil till ett rent täcke
Tvätta täcke - därför är det viktigt. - Foto: Illustration Nyheter24

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.


Tvätta täcket – därför är det viktigt

Att tvätta täcket handlar inte bara om att hålla det estetiskt tilltalande. Det finns andra viktigare anledningar till varför du bör tvätta det regelbundet. 

1. Bakterier och svamp kan frodas i de varma och fuktiga förhållandena som ett täcke kan erbjuda, särskilt om du svettas mycket under natten. Dessa mikroorganismer kan orsaka hudirritationer och allergiska reaktioner. 

2. Dammkvalster, som trivs i damm och hudceller som naturligt samlas i ditt täcke, kan också vara en källa till allergier. 

3. Om du har husdjur som delar säng med dig, kan päls och hudceller från djuren också ackumuleras i täcket, och detta kan också orsaka allergiska reaktioner och andra hälsoproblem. 

Tvätta kuddar i tvättmaskin: Så gör du – för bättre sömn

Hur ofta ska du tvätta ditt täcke?

Frekvensen av tvätt beror på flera faktorer. De flesta experter rekommenderar att tvätta täcket minst var tredje till sjätte månad, även om detta kan variera. Om du till exempel svettas mycket på natten, eller om du har husdjur som delar säng med dig, kan du behöva tvätta täcket oftare. Detsamma gäller om du har små barn som kan spilla saker eller ha olyckor i sängen. Ett bra riktmärke är att om täcket börjar lukta illa eller ser smutsigt ut, är det dags att tvätta det. 

Om du är allergisk mot dammkvalster eller andra allergener, kan det också vara klokt att tvätta täcket oftare för att hålla allergenerna under kontroll. Det är också viktigt att notera att om du använder ett påslakan, behöver du inte tvätta själva täcket lika ofta, eftersom överdraget kommer att skydda täcket från smuts och allergener. Påslakan bör dock tvättas regelbundet, minst en gång i månaden eller oftare om det blir smutsigt.

Guide: Så tvättar du kepsen på bästa sätt

Tvätta täcket – så gör du

Processen att tvätta täcket kan variera något beroende på material och instruktioner från tillverkaren. Dock finns det några generella steg som du kan följa för att säkerställa att ditt täcke blir rent och fräscht. 

1. Se till att kontrollera etiketten på täcket för tvättråd. Många täcken kan tvättas i maskin, men det är viktigt att följa de specifika instruktionerna för att undvika skador på täcket eller din tvättmaskin.

2. Om ditt täcke är stort, kan det vara en bra idé att ta det till en tvättomat med stora maskiner. Detta kommer att säkerställa att täcket har tillräckligt med utrymme att röra sig och bli ordentligt rent. Om du tvättar täcket hemma, se till att sprida ut det jämnt i tvättmaskinen för att undvika obalans som kan skada maskinen eller täcket.

3. Använd en mild tvål och kallt eller ljummet vatten för att tvätta täcket. Undvik att använda blekmedel eller tvättmedel som innehåller blekmedel, eftersom detta kan skada materialet i täcket. Om ditt täcke är mycket smutsigt, kan det vara en god idé att förbehandla fläckarna med en fläckborttagare innan du tvättar det.

4. Se till att skölja täcket ordentligt. Det kan vara en bra idé att köra en extra sköljcykel för att säkerställa att allt tvättmedel har sköljts ur. Detta är särskilt viktigt om du har känslig hud eller allergier.

5. När det gäller torkning, är det bäst att låta täcket lufttorka om möjligt. Om det är nödvändigt att använda en torktumlare, använd en låg värmeinställning och se till att täcket är helt torrt innan du använder det igen. Det kan också vara en god idé att skaka om täcket då och då under torkningen för att hjälpa till att distribuera värmen jämnt och undvika klumpar.

Enkla knepen: Så håller du sängkläderna fräscha längre

Tvätta duntäcke – så många grader

Det rekommenderas att tvätta duntäcket i 40 grader, vilket är en temperatur som är tillräckligt varm för att döda bakterier och dammkvalster, men tillräckligt skonsam för att bevara dunets fluffighet och isolerande egenskaper. Det är också viktigt att använda ett skonsamt tvättmedel, helst ett som är speciellt framtaget för dun. Om ditt täcke är av en annan typ, som syntet, gäller andra regler. Syntettäcken kan oftast tvättas i högre temperaturer, omkring 60 grader, utan att ta skada.

Tvätta dunjacka – så gör du

Tvätta duntäcke utan torktumlare

Inte alla har tillgång till en torktumlare, men det betyder inte att du inte kan få ditt duntäcke mjukt och fluffigt efter tvätt. Det finns några olika metoder som du kan använda för att torka ditt duntäcke utan en torktumlare. Ett alternativ är att hänga täcket över en torkställning eller en klädstreck i ett välventilerat område, helst utomhus om vädret tillåter. Se till att skaka om täcket med jämna mellanrum under torkningsprocessen för att hjälpa till att separera dunet och behålla täckets fluffighet.

En annan metod är att lägga täcket platt på en ren yta och låta det lufttorka. Detta kan ta längre tid, men om du är tålmodig och skakar om täcket då och då kommer resultatet bli bra. Om det finns risk för regn eller om du bor i en lägenhet utan tillgång till utomhusutrymme, kan en inomhus torkställning vara ett bra alternativ. Det viktigaste är att ge täcket tillräckligt med tid att torka helt och hållet innan du använder det igen. Fuktiga miljöer kan leda till mögel och dålig lukt, så det är viktigt att täcket är helt torrt innan det används.

Tvätta skor – så gör du det på bästa sätt

Tvätta duntäcke utan tennisbollar

Tennisbollar har länge varit en bra metod för att hålla duntäcken fluffiga under tvätt. De hjälper till att separera dunet som annars skulle kunna klumpa ihop sig, särskilt under torkningsprocessen. Men vad gör man om man inte har några tennisbollar till hands eller om man helt enkelt föredrar att undvika dem? Oroa dig inte, det finns andra lösningar.

En metod är att istället använda torkbollar av ull. De fungerar på samma sätt som tennisbollar, men är ett mjukare och mer naturligt alternativ. Ulltorkbollar hjälper till att separera dunet och behåller täckets fluffighet. Dessutom kan de hjälpa till att minska statisk elektricitet och korta torktiden något.

En annan idé är att manuellt skaka och fluffa täcket under torkningsprocessen. Det kan vara lite mer tidskrävande, men med lite tålamod och ansträngning kan du uppnå ett liknande resultat som med tennisbollar eller ulltorkbollar. Det är också möjligt att ta ett par rena sneakers och knyta ihop skosnörenna, sedan placera dem i torktumlaren tillsammans med ditt täcke. Detta kommer att skapa en liknande effekt som tennisbollar, och hjälpa till att fluffa upp dunet.

LÄS MER: Så får du bort kvalster ur sängen – enkel guide

/
/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.