En kvinna dog efter en misslyckad gallstensoperation.
En kvinna dog efter en misslyckad gallstensoperation. - Foto: Johan Nilsson/TT Jessica Gow/TT

Kvinna dog efter operation – fick inte plats på sjukhus

En kvinna dog efter en rutinmässig gallstensoperation. Nu anmäler sjukvårdsföretaget Aleris universitetssjukhuset i Umeå för allvarlig vårdskada.


Dog i en rutinmässig operation

Sjukvårdsföretaget Aleris har gjort en lex Maria-anmälan efter att en kvinna i Umeå dog i sviterna av en rutinmässig gallstensoperation. Efter operation hade kvinnan ont och kräktes. Men på närmaste sjukhuset, Norrlands universitetssjukhus i Umeå, var det platsbrist. 

Efter dialog med läkare avböjde kvinnan att vårdas på annan ort och åkte istället hem. Några dygn senare sökte hon dock akut vård. Då hade hon symptom på blodförgiftning, njursvikt och galläckage. Bara några veckor senare avled hon. 

69-årig kvinna inlåst i fyra dygn utan mat: “Som att ligga i en kista"

Kvinnan sökte vård å Norrlands universitetssjukhus i Umeå men nekades på grund av platsbrist. Foto: Christine Olsson/TT.

5 vanor som kan skada ditt immunförsvar: "Blir som ett kalhygge i luftrören"

Brister i dokumentationen 

Utredningen pekar ut vissa brister i dokumentationen. Aleris lyfter också att Universitetssjukhuset hade fullbelagda vårdplatser. Samtidigt som företaget själva inte kunde erbjuda kvinnan att stanna kvar en natt till, på grund av hur de lägger upp sin bemanning.

Operationer av gallstenskomplikationer är vanliga. I Sverige görs omkring 12 000 per år.

Deltagare åt upp gummihandskar – behövde opereras

Man glömdes bort av akutklink – fick operera bort ögat

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!