En kvinna fastnade i sitt eget badrum i fyra dygn, utan mat och medicin.
En kvinna fastnade i sitt eget badrum i fyra dygn, utan mat och medicin. - Foto: Caisa Rasmussen / TT Jessica Gow/TT

69-årig kvinna inlåst i fyra dygn utan mat: “Som att ligga i en kista"

En 69-årig kvinna satt inlåst i sitt badrum under fyra dagar utan att någon hörde hennes rop på hjälp.
– Jag trodde min sista stund var kommen, säger hon till Hem & Hyra.


Det var på juldagskvällen som kvinnan blev inlåst på toaletten i sin lägenhet, vilket Hem & Hyra var först med att rapportera om. När hon försökte öppna dörren efter toabesöket var låsvredet löst och dörren gick inte att öppna. 

Kvinnan satt instängd på toaletten i fyra dygn. Foto: Jessica Gow /TT

Tjuv bröt sig in hos 87-åring – jagades ut

Ingen mat eller medicin under fyra dygn

Toaletten är bara någon kvadratmeter stor, och under tiden i rummet hade hon varken tillgång till mat, cigaretter eller blodtrycksmedicin. Men när hon var inlåst tänkte kvinnan varken på att hon var hungrig eller på att röka. 

– Jag kan inte förklara det. Jag var så rädd, panikslagen. Och jag som annars röker rätt så mycket. Det var som om jag inte tänkte riktigt rationellt. Jag trodde min sista stund var kommen. Det kändes så snopet, är det så här jag ska dö nu, säger kvinnan till Hem och Hyra. 

Till en början försökte hon med olika medel ta sig ut ur badrummet. Med hjälp av en nagelfil och en sax skruvade hon på låset, men det gav sig inte och hon förblev inlåst. Hon försökte också ropa och sparka på dörren.

– Emellanåt var jag upprörd men jag hade inte mycket mer val än att vänta, jag ville bara överleva antar jag, så jag försökte lugna mig själv. Först försökte jag sova i badkaret men det var så obehagligt, det gav en känsla av att ligga i en kista. Så jag bäddade med lite handdukar på golvet, berättar hon för Hem & Hyra.

Under dagarna som passerade tänkte hon på hur idiotiskt det var att hon låste dörren. Det var nämligen inte första gången som kvinnan hade haft problem med låset. 

Hon hade tidigare bett om att få det lagat av hyresvärden MKB, men när vaktmästaren kom förbi för att titta på dörren menade han att det inte var något fel på låset. 

I badrumsskåpet hittade kvinnan en sax och nagelfil som hon använde på låset. Foto: Martina Holmberg / TT

Pensionär låg 12 timmar på golvet utan mat och omvårdnad

Räddades av sina barn

Efter fyra dagars väntan kom äntligen räddningen. När kvinnan inte dök upp på en planerad brunch med sina barn valde de att gå hem till henne. 

Till Hem & Hyra berättar ena dottern om skräcken när syskonen gick in i mammans lägenhet efter flera dagars radiotystnad. De var framför allt rädda att de skulle hitta sin mamma död på golvet. 

Kvinnan berättar att hon var skärrad, men också lättad, när barnen kom. När hon hörde ljud utanför badrumsdörren förstod hon nämligen inte vilka som var i hennes lägenhet.

Här är bedragarnas favoritoffer: "Värst utsatta"

MKB nekar ansökan om ersättning

När Hem & Hyra besöker kvinnan har det gått tre månader sedan hon blev inlåst, och under tiden som passerat har hon kontaktat hyresvärden för att få ersättning för den fruktansvärda upplevelsen. 

– Jag skulle vilja ha ersättning för lidandet, både det fysiska och psykiska. Någon typ av upprättelse tycker jag att jag är värd. Nu har det fått passera som en vanlig vardagshändelse men för mig är det livsomvälvande, säger hon. 

Trots besöket från vaktmästaren har hyresvärden inte gått med på att ge kompensation för upplevelsen. MKB beklagar det som hänt, men eftersom låset sägs ha fungerat under kontrollen anser de inte att kvinnan ska kompenseras ytterligare. 

Läs fler nyheter från Nyheter24 här: 

8-åring spelade bort 45 000 kronor – får inte tillbaka pengarna

Ica-kund tvingades köpa godis för 1 700 kronor: "Skämdes"

Vanliga brandvarnaren återkallas: "Förödande"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!