Rolf Gustafson listar fem skadliga vanor för ditt immunförsvar.
Rolf Gustafson listar fem skadliga vanor för ditt immunförsvar. - Foto: Anders Wiklund/TT och Doktor24

5 vanor som kan skada ditt immunförsvar: "Blir som ett kalhygge i luftrören"

Immunförsvaret är kroppens skydd mot främmande bakterier och virus. Ett välfungerande immunförsvar är viktigt för att vi ska hålla oss friska. Här är fem vanor du borde sluta med, för att hålla dig frisk.


I den mänskliga kroppen finns det tio gånger mer vita blodkroppar i varje människa än vad det finns människor på hela jorden, och vårt immunförsvar jobbar på övertid för att hålla oss friska. Rolf Gustafson, docent och specialistläkare i infektionssjukdomar på Doktor24 listar vanor du bör skippa för att underlätta för ditt immunförsvar.

– Vårt immunförsvar är så fantastiskt att det faktiskt tål en del stryk. Men det finns vissa saker som är viktiga att göra för att undvika infektioner, säger Gustafson till Nyheter24.

5 tecken på att du lider av kronisk trötthet: "Utmanande tillstånd"

Dålig sömn

Att inte sova kan göra dig mer irriterad och orkeslös, och har utöver detta även en negativ effekt på ditt immunförsvar.

– När man är uttröttad av olika skäl och kanske inte sovit ordentligt har man lättare att råka ut för infektioner, speciellt om man inte sover ordentligt under en längre tid. Speciellt ska man tänka på detta under sommaren, om man är ute mycket och lever mer livligt i en period, säger Gustafson.

Mycket stillasittande

Att kroppen mår bra av att röra på sig är allmänt känt, det har även effekter på hur bra din kropp är på att försvara sig mot infektioner.

– Vi vet att motion spelar väldigt stor roll. Det är viktigt att man på ett lämpligt sätt försöker hålla igång. Gör man inte det så påverkas kroppen på ett negativt sätt, berättar Gustafson.

Rökning

Rökning luktar illa för din omgivning, är dåligt för konditionen och är även katastrofalt för immunförsvaret.

– Det är vanligt att man kanske röker eller feströker under sin sommarsemester, det är verkligen ingen höjdare. Rökning påverkar flimmerhåren långt nere i luftvägarna och det gör att försvaret mot bakterieinfektioner, som i värsta fall kan ge upphov till en lunginflammation, blir sämre när man röker, säger Gustafson.

Flimmerhårens uppgift i kroppen är att transportera slemmet i luftvägarna så att vi kan hosta upp det, och det kan ta 1-12 månader för flimmerhåren att tillfriskna efter rökning.

– Det tar ett tag efter att man slutat röka till dess att flimmerhåren har återhämtat sig, det blir som ett kalhygge i luftrören, säger Gustafson.

Dålig kost

Ät och njut av god, varierad mat. Det gör ditt immunförsvar gott.

– Att slarva med maten är inte bra. Det är nånting som påverkar väldigt, väldigt mycket. Man behöver en omväxlande och varierande kost, detta kan inte ersättas av någon vitamintablett eller så, säger Rolf Gustafson.

Mycket innesittande

Se till att komma ut i solen i sommar, det är både skönt och bra för kroppens förmåga att försvara sig från infektioner.

– Att låsa in sig under sommaren och vråljobba när alla är lediga är inte heller sådär jättebra. När man umgås med andra så mår man allmänt bättre och det i sig, är något som är hälsobefrämjande, säger Rolf Gustafson, till Nyheter24.

7 anledningar till att ditt kiss luktar konstigt

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!