Huggormarna har börjat vakna ur sin vinterdvala. Då löper hundar risk för att bli bitna i naturen.
Huggormarna har börjat vakna ur sin vinterdvala. Då löper hundar risk för att bli bitna i naturen. - Foto: Annika Af Klercker/TT & Cornelius Poppe

Huggormen har vaknat – då kan hunden dö

Våren närmar sig och redan nu har huggormar börjat vakna ur sin vinterdvala. Några som bör vara försiktiga i naturen är husdjuren.


Är huggormsgift farligt?

Huggormen är den enda vilda giftormen i Skandinavien. Enligt Evidensia djursjukvård är omkring 30 procent av ormbett på hundar så kallade torra bett, där gift inte injiceras. I de fallen utvecklar djuret heller inget symtom.

Huggormens gift är en blandning av enzymer och har två primära funktioner: Att paralysera och döda bytet. De djur som utsätts för huggormens gift dör antingen av inre blödningar eller för att hjärtat eller andningen slås ut.

Källa: Evidensia

När temperaturerna stiger och solen tittar fram vet man att våren nalkas. Ett annat vårtecken är också att huggormar vaknar tittar fram ur den dvala de legat i under vintern. 

Några som dock bör vara försiktiga när de är ute på promenader i naturen är de djurägare som rastar sina hundar eller katter. Ett ormbett från en huggorm kan nämligen få rejäla konsekvenser för ditt husdjur.

Tjocka hundar blir vanligare – felet många ägare gör

Ormbettet kan döda din hund

I en intervju med Nyheter24 förklarar Pernilla Melander, pressansvarig hos Agria, hur viktigt det är att ditt husdjur får snabb vård efter ett huggormsbett.

– Ormbitna husdjur ska snarast få träffa en veterinär. Risken är annars att djuret avlider.

Bara under 2023 var ett vanligt förekommande husdjur betydligt mer utsatt för ormbett än andra, berättar Melander. 

– I vårt bestånd var det drygt 1500 hundar och cirka 600 katter som drabbades av ormbett under 2023. När det gäller katter så klarar de sig ofta bättre än hundar, säger hon.

Veterinären: Vanliga växten i ditt hem kan döda din katt

Huggormar vaknar ur sin vinterdvala under mars månad. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ormbiten hund? Det måste du göra då

I ett pressmeddelande från Agria har man också listat, steg för steg, hur du ska agera om hunden blir biten.

  • Försök att bära hunden till hemmet eller bilen. Således undviker du att giftet sprider sig.
  • Håll hunden stilla och låt den vila.
  • Sök kontakt med veterinär.
  • Veterinären kan ge hunden smärtstillande och vätska. I vissa fall kan det krävas motgift.

Olagliga missen hundägare gör på vintern – kan leda till fängelse

Om hunden blivit huggormsbiten är det viktigt att den är stilla och vilar, i väntan på veterinärvård. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skadorna hunden kan få av ormbettet

Om ditt husdjur har oturen att råka ut för ett huggormsbett kan skadorna i längden variera, beroende på hur mycket gift det utsatts för. Vissa bett kan leda till smärtsam svullnad och i andra fall kan skador på organen uppstå, till exempel skador på lever och njurar. 

Om din hund blir biten kan den även drabbas av blodbrist eller att hjärtat påverkas. I de flesta fall hjälper veterinärvård, således är det extra viktigt att du söker kontakt i händelse av att ditt husdjur blivit biten.

Hundägare? Så mycket ska du ha på sparkontot enligt experten

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!