Har du blivit biten eller riven av katten kan du behöva uppsöka sjukvård.
Har du blivit biten eller riven av katten kan du behöva uppsöka sjukvård. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Stella Pictures

Då är kattens beteende farligt för dig: "Kan vara bråttom"

Att skaffa katt är populärt i många hushåll. Men det finns också risker med kattens beteende som kan orsaka dig svår skada.


Att skaffa husdjur är ett populärt inslag i många hushåll och bara i Sverige finns i dag 1 443 000 katter fördelat på 34 procent av hela befolkningen. Med andra ord är katten utan tvekan ett av de mer populära husdjuren att utöka familjen med.

Det ska du ALDRIG ge din katt – enligt veterinären

Det måste du göra om katten rivs eller bits

Har du någon gång blivit riven av din katt? Eller har du kanske till och med blivit biten? Du som råkat ut för något av detta bör rengöra såret noggrant, och i värsta fall kan du behöva uppsöka sjukvård.

Enligt veterinären och professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson-Tham, finns det flera anledningar till att vara försiktig med rivsår eller bitskador från katten.

– Blir man riven eller biten så räcker det inte med tvål och vatten, som man normalt har på ett vanligt sår, utan då tar man sterila kompresser och ett sårtvättmedel som har desinficerande egenskaper, säger hon i Nyhetsmorgon.

MISSA INTE: Djurägare rasar mot veterinärjätten: "Ockerpriser"

Marie-Louise Danielsson-Tham är veterinär och professor i livsmedelshygien. Foto: Skärmavbild TV4/Nyhetsmorgon

Kattens riv- och bitsår kan vara farliga

Du som är kattägare bör vara försiktig när du leker eller tar hand om katten, anledningen är att risken finns att du blir smittad med farliga bakterier.

Danielsson-Tham förklarar att om en katt biter så finns också risken för att hela hörntanden, som på katter är väldigt vassa, går in i mjukdelarna på kroppen. Då har du ett djupt bitsår som det oftast är omöjligt att göra rent på djupet på egen hand. Har du otur så sluter sig sårkanten i mynningen och stänger in bakterierna.

Istället ska du söka vård hos läkare då katter bär bakterien ”pasteurella multocida” i sin munflora. Bakterien kan väldigt snabbt orsaka blodförgiftning om det inte behandlas i tid.

– Man måste vara väldigt noga på minsta lilla symtom på infektion. Då måste man kontakta vårdcentralen och tala om att det är ett kattbett så man får rätt sorts antibiotika. 

När bör man söka vård?

– Man ska söka vård om det börjar svullna runt sårkanterna, om det blir rött, är ömt och det är varmt. Då är det början på en infektion och då kan det vara bråttom, säger hon.

Katten Amadeus svalde plast – kostade 100 000 kronor: "Skräck"

Tjocka hundar blir vanligare – felet många ägare gör

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!