1 av 3
- Foto: Kirsty Wigglesworth, Victor Caivano / Scanpix
2 av 3
- Foto: Lefteris Pitarakis / Scanpix
3 av 3
- Foto: Seth Perlman

UD om Assange-ryktet: "Ambassaden betalar"

Enligt rykten kan Julian Assange fly till Ecuador via diplomatpost som inte får kvarhållas eller öppnas. Nyheter24 undersöker vad det skulle kosta att frakta Julian Assange till Ecuador.


Kan vara kvar på ambassaden i flera år

När Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño Aroca bestämde sig för att twittra ut nyheten om att Julian Assange sökt politisk asyl i landet sattes spekulationerna genast igång om vad som skulle hända härnäst.

Polisen har omringat området och sagt att man kommer gripa Assange så fort han sätter foten utanför byggnaden.

Om Ecuador dröjer med sitt beslut kan Julian Assange, tekniskt sett, spendera flera år på ambassaden.

Samtidigt som Julian Assange gömmer sig på Ecuadors ambassad i London i väntan på asylbesked, cirkulerar rykten utanför. Det surras om möjliga tillvägagångssätt för honom att fly landet då brittiska poliser vaktar utanför ambassaden, redo att gripa honom så fort han lämnar diplomatskyddad mark.

Ett rykte förselår att Assange skulle kunna fly landet genom att smugglas ner som diplomatpost som omfattas av Genèvekonventionen, skriver Expressen.se.

Men att skicka Julian Assange som diplomatpost, vad skulle det kosta och vem betalar? Enligt Teo Zetterman vid Utrikesdepartementets (UD) presstjänst är det en konstig fråga.

– Jag vet inte de tekniska detaljerna såhär på rak arm, men det viktiga i den här frågan är att diplomatpost inte får kvarhållas och från svensk sida anser vi att den heller inte får öppnas, säger han till Nyheter24.

Vem är det då som betalar?

– Det betalas av ambassaden som skickar den, svarar Teo Zetterman.

Men är det överhuvudtaget möjligt?

– Diplomatpost går som flygfrakt i slutna koffertar, säger Henrik Alexandersson, HAX, anställd på Piratpartiets kontor i Europaparlamentet, till Nyheter24.

HAX har följt det han själv kallar Cirkus Assange på nära håll, bland annat via sin blogg. Han uppskattar Julian Assanges längd till ungefär 1,85 meter.

– Han är ganska smal också.

Enligt en sökning på UPS skulle ett paket som är 1,85 meter långt och väger cirka 78 kg, kosta ungefär 21 700 kronor från Sverige till Ecuador. Någonting som dock inte svarar på frågan hur möjligt det egentligen är.

– Nej, jag vet inte hur bra med syre det är i koffertarna, säger Henrik Alexandersson.

Julian Assange skyddas just nu på Ecuadors ambassad sedan en vecka tillbaka eftersom han undviker att bli överlämnad till Sverige. Läs mer om det här.

/
/
/
/
USA
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.