Johan Ernst Nilson på toppen av det ryska berget Mount Elbrus. Han kommer skriva om hur du når toppen genom rätt målbild.
1 av 3
Johan Ernst Nilson på toppen av det ryska berget Mount Elbrus. Han kommer skriva om hur du når toppen genom rätt målbild. - Foto: Privat
Nyligen föreläste han på Facebooks huvudkontor i Kalifornien.
2 av 3
Nyligen föreläste han på Facebooks huvudkontor i Kalifornien. - Foto: Privat
Johan Ernst Nilson har bland annat bestigit Mount Everest, flugit gummibåt och paddlat till Afrika. Det finns många lärdomar att ta med sig in i entreprenörskapet från hans expeditioner.
3 av 3
Johan Ernst Nilson har bland annat bestigit Mount Everest, flugit gummibåt och paddlat till Afrika. Det finns många lärdomar att ta med sig in i entreprenörskapet från hans expeditioner. - Foto: Privat

Ny krönikör: äventyrare och entreprenören
– Johan Ernst Nilson

Nyheter24:s systersajt Entreprenör24 presenterar stolt entreprenören, föreläsaren och äventyraren Johan Ernst Nilsson som ny krönikör. Han kommer dela med sig av tips för hur du uppnår dina drömmar.


–  Har du någonsin jobbat med någon du inte gillar? Tänk att det längsta avståndet ni har till varandra är tjugo centimeter. Hur jobbar ni i team och hur löser ni problem?

Johan Ernst Nilson, 44, tar en tugga av sin lunchmacka, ler ursäktande medan han tuggar klart och konstaterar sedan:

–  Ni måste bara.

I första hand entreprenör, i andra äventyrare. Johan Ernst Nilson arbetar som motivationscoach, skribent och företagare - när han inte bestiger berg eller korsar polerna på skidor. Kärnan i Johan Ernst Nilsons företagande är föreläsningar. För inte så länge sedan talade han på Facebooks huvudkontor i Kalifornien. Ja, Mark Zuckerberg var jättetrevlig.

– Kärnan i mina föreläsningar är att sätta mål. Och skillnaden mellan att sätta mål och drömma är att kanalisera vad du vill göra. För att nå dit du vill måste du bryta ner målet till mindre steg och ta ett i taget.

Cyklade till Sahara – för ett vad

För egen del började hans långa lista av äventyr med en annorlunda utmaning:

–  1994 slog jag och en vän vad om att jag aldrig skulle klara av att cykla från Grand hotell i Stockholm till Saharaöknen i Afrika, jag hade ju haft en etta i gymnastik.

Sedan har det blivit ett trettiotal till äventyr i över hundra länder, däribland Mount Everest, kajak till Afrika och en färd från Nordpolen till Sydpolen. Alltid med klimatet i fokus. Och det finns många paralleller att dra till entreprenörskap.

"Entreprenörer vill för mycket"

– Problemet många entreprenörer har är att de vill göra för mycket. De är för begåvade och behöver veta vad de ska fokusera på. En grundläggande sak är också att kundens nytta komma före att tjäna pengar, annars blir inte slutprodukten bra.

Själv jobbar Johan Ernst Nilson hälften av sin tid ideellt, bland annat som mentor och ambassadör för organisationen MinStoraDag. Där har han bland annat genomfört en resa tillsammans med en grupp svårt sjuka barn som gärna ville se toppen av Sverige från Kebnekaise.

"Vi måste bli bättre på att lyfta fram och uppmuntra unga som har drömmar"

– Jag brinner starkt för att tala med de som är framtidens entreprenörer. Att få unga att våga tro på att de kan bli vad de bestämmer sig för. Vi måste bli bättre på att lyfta fram och uppmuntra unga som har drömmar, säger Johan Ernst Nilson och får plötsligt något allvarligt i blicken:

– Kan man vara med och påverka en person i att våga ta steget till att göra det som gör denne lycklig så är mitt jobb värt det.

Johan Ernst Nilson kommer skriva krönikor för Entreprenör24 med filosofiska tips förankrade i skarpa lägen. Han kommer exempelvis förklara hur du blir ett team med den där personen som du inte tycker om och hur ni löser era problem, allt för att komma steget närmare att uppnå era mål.

Mer information om Johan på hans hemsida.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!