Ny smittsam fästing kan orsaka allvarliga problem.
Smittsamma "tajgafästingen" sprids i norra Sverige. - Foto: Baxter/TT, Bertil Ericson/TT

Ny smittsam fästing sprider sig i Sverige – kan vara livsfarlig

En ny smittsam fästing sprider ut sig över norra Sverige. Den kan bära på ett TBE-virus som är 20 till 30 procent dödligare än det som vanliga fästingar bär på.


Den smittsamma fästingen kallas för "Tajgafästingen" och kommer från öst. I Ryssland sägs den vara ett stort hälsoproblem eftersom att den är bärare av en livsfarlig smitta

Smittan är en farligare variant av TBE-viruset och farligare än vad som hittills funnits i Sverige. Den bär på TBE-virusvarianterna "far eastern TBE" och "siberian TBE". 

I Sverige finns sedan tidigare fästingar med det mildare viruset "western TBE", berättar Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT. 

– Det är helt enkelt olika virus. Far Eastern TBE kan ge 20–30 procent högre dödlighet. Men det är inget som tyder på att vi har det här TBE-viruset i landet. Vi har fästingen, men det betyder inte att vi har viruset, säger hans forskarkollega Anna Omazic till TT.

Här har fästingarna hittats

Tidigare har tajgafästingen bara kunnat hittas längs norrländska kusten. Men efter en stor insamling av fästingar förra sommaren, från Dalälven och norrut, kunde SVA konstatera att den spridit sig till norrländska inlandskommuner. 

Bildkälla: Erlend Aas/TT

Omöjligt att se skillnad

För en lekman är det omöjligt att se skillnaden på en tajgafästing och en vanlig fästing. Anna Omazic tycker att det är allvarligt att den här typen av fästing kunnat sprida sig. 

– De är väldigt lika, du behöver titta på dem i mikroskop. Så det är inte så att vi uppmanar till att bara skicka in tajgafästingar, utan vi vill ha alla fästingar från de här tre länen oavsett hur de ser ut, säger hon till TT.

Uppmanas att skicka in fästingar

Nu uppmanar SVA allmänheten i Norrbottens län, Västerbottens län och Jämtlands län att skicka in sina fästingar. 

Levande fästingar ska bevaras i frysen en timme innan de skickas iväg. Sedan ska de läggas i dubbla plastpåsar. Om fästingarna är blodfyllda kan man också lägga papper runtom för att förhindra att de mosas under färden. 

Den som skickar fästingar uppmanas också att fylla i ett formulär på SVA

Nyheter24 har tidigare skrivit om varför det är viktigt att vaccinera sig mot det farliga TBE-viruset. Läs här!

Fler nyheter: Jättefästingen sprider ut sig – här är de värsta riskområdena

/
/
TBE
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du vaccinerat dig mot fästingbett?
Tack för din röst!