Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ska du vaccinera dig mot farliga virussjukdomen TBE

- 18/04/2018, 16:11

Du är inte den enda som blir glad över att solen kikar fram och att värmen börjar komma, det är fästingarna också. Nu är det hög tid att vaccinera sig för att slippa bli drabbad av TBE. Här är varför det är viktigt att göra det redan nu.

Solen har börjat kika fram och värmen börjar komma. Det är inte bara vi människor som tycker att det är härligt, det gör även djuren. Fästingarna lurar ute i naturen och fästingsjukdomen TBE blir allt vanligare.

Förra året rapporterades 391 fall och det var en ökning med 64 procent jämfört med förra året, enligt Folkhälsomyndigheten. Behandling för TBE saknas men om du vaccinerar dig tidigt så kan du undvika att drabbas. 

Men vad är egentligen TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Om du blir smittad av TBE får du symptom som feber, huvudvärk, trötthet och muskelvärk. Symptomen brukar komma cirka två veckor efter fästingbettet. 

Oftast brukar den smittade personen piggna till efter ett tag för att sedan bli sjuk igen och få värre symptom så som illamående, yrsel, ljuskänslighet, stelhet i nacken. Och det i sin tur kan leda till hjärnhinneinflammation. 

Här kan du läsa mer om vad som händer i kroppen om du blir biten av en fästing.

TBE sprids av fästingar
Förra året rapporterades 391 fall av TBE och det var en ökning med 64 procent jämfört med förra året. Bild: TT

Om du har blivit smittad finns det ingen behandling som kommer att bota dig eftersom TBE orsakas av ett virus. Sjukdomen kan vara så allvarlig att du kan behöva vara sjukskriven i flera månader för att kunna bli frisk, skriver TBE.se.

Men om du blir drabbad och får sjukdomen så kan du aldrig få den igen.

Vaccinera dig nu

Det kan verkligen vara värt att vaccinera sig, framförallt om du bor i ett riskområde eller om du ska semestra där det finns mycket fästingar. Här kan du läsa om var risken är störst för att få TBE.

För att få 100 procent skydd så ska du ta vaccinet tre gånger. Helst ska man ta första vaccinsprutan en månad innan fästingsäsongen börjar, vilket är nu i april. 

Mellan 70 till 80 procent av alla fall av TBE kommer från Stockholms, Uppsalas och Södermanlands kusttrakter. Utomlands vistas fästingar helst i Centraleuropa, baltiska länderna, Åland och i Ryssland, enligt Folkhälsomydigheten.

Vaccin mot TBE
För att få 100 procent skydd så ska du ta vaccinet tre gånger. Bild: TT

Läs också om den så kallade "monsterfästingen" som synts till i Sverige.

Se mer i klippet ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du vaccinerat dig?