Allt vi vet om Turkiets attack mot Syrien.
Turkiet har gått in i Syrien med militära styrkor. - Foto: Pavel Golovkin/TT, Lars Pehrson/SvD/TT, Vahid Salemi/TT

Turkiets offensiv i Syrien - här är allt vi vet

USA meddelade i söndags att man lämnar området vid den turkiska gränsen i norra Syrien. Till följd av detta inledde Turkiet på onsdagen en offensiv för att ta kontroll över området. Men nu reder Nyheter24 ut allt som har hänt.


Sedan Syrienkrigets utbrott har över 370 000 människor mist sitt liv och miljontals drivits på flykt från sina hem. 

Konflikten är komplicerad och det är inte helt enkelt att förstå alla utlösande faktorer.

Hur startade allt?

I mars 2011 inleddes stora demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad slog tillbaka mot detta genom dödligt våld och snart hade ett omfattande inbördeskrig tagit sin början. 

Olika aktörer har genom åren blandat sig i kriget av olika egenintressen. Ett tydligt exempel var när Ryssland klev in militärt på Syriens sida 2015, varpå kriget vände till Assads fördel. 

Många försök att avsluta kriget har gjorts, men samtliga har varit misslyckade. 

USA:s besked om norra Syrien

USA har gett stöd till de grupper i Syrien som fört krig mot terrorsekten IS.

Tillsammans med Turkiet har man dessutom sedan i augusti patrullerat längs med en 30 kilometer lång sträcka intill den turkiska gränsen. 

I söndags meddelade dock Vita huset att USA-styrkorna som patrullerat vid gränsen i norra Syrien ska dras tillbaka. Beslutet rör mellan 100 och 150 soldater som varit stationerade där.

"Dessa löjliga krig"

Tillbakadragningen inleddes under måndagen. Samma dag förklarade President Donald Trump beslutet i ett Twitter-inlägg.

”USA skulle vara i Syrien i 30 dagar, det var många år sedan. Det är dags för oss att lämna dessa löjliga krig utan slut, många av dem stamkrig", skrev han.

Området som ligger öster om floden Eufrat kontrolleras av USA-stödda SDF-alliansen (Syrian Democratic Forces), som i sin tur leds av den kurdiska YPG-milisen. 

Hela kurdiskkontrollerade regionen i nordöstra Syrien täcker omkring 500 kilometer. 

Under Syrienkriget har SDF bidragit stort till att bekämpa terrorsekten IS, och därför har USA stöttat dem. 

Men Turkiet däremot betraktar YPG som en terroristgruppering kopplad till kurdiska PKK (Kurdistan Workers' Party) i Turkiet. Därför har landet länge haft som mål att driva bort SDF från gränsområdet. 

Utrikesminister Ann Linde: "Ansvarslöst"

Den svenska utrikesministern Ann Linde (S) har också gått ut och kritiserat Turkiets offensiv mot de kurdiska styrkorna. 

Hon menar att attacken kan få allvarliga konsekvenser.

"Turkiets agerande är ansvarslöst och ett brott mot folkrätten. Det riskerar att få allvarliga humanitära konsekvenser och kan leda till en återkomst av Daesh (IS)", skriver hon i en kommentar till TT.

Trump möter hård kritik

Under natten till torsdagen möter Donald Trump hård kritik för sitt beslut om att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Syrien. 

Detta då beslutet i praktiken innebär att de kurdiska styrkorna lämnas för att försvara sig själva vid den turkiska gränsen, skriver AFP.

Turkiets offensiv – går in i Syrien 

Efter att USA under onsdagen meddelat att man drar sig tillbaka från gränsområdet inledde Turkiet en offensiv och gick in i Syrien. Det meddelade den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan på Twitter.

Enligt TT har vissa analytiker varnat för att IS kan återta makt i samband med det kaos som Turkiets offensiv i Syrien förväntas föra med sig.

Iran allierade med Syrien – kräver att Turkiet avbryter offensiven

Under torsdagen begär Iran att Turkiet omedelbart ska avbryta offensiven i Syrien. Detta då Iran är en nära allierad till den syriska regeringen.

I ett uttalande från utrikesdepartementet säger en representant från Iran att man är "mycket bekymrade över konsekvenserna av turkiska militärens verksamheter i norra Syrien, särskilt avseende civilbefolkningen", rapporterar Al Jazeera

Turkiet hotar med flyktingvåg 

Under torsdagen kommer även den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan med ett hot till den europeiska unionen (EU). 

I ett tal till parlamentet säger han att EU kommer att "överflödas" av miljontals flyktingar om unionen kritiserar landets offensiv i Syrien, rapporterar AFP

Sverige exporterat krigsmaterial till Turkiet 

Även Sverige kan indirekt ha en inblandning i Syrienkriget. Under 2018 exporterade Sverige krigsmaterial till Turkiet för totalt 300 miljoner kronor. 

Nu finns det en risk att materialet kommer att användas i Turkiets offensiv i norra Syrien, uppger fredsorganisationen Svenska Freds för Svenska Dagbladet

Donald Trump öppnar upp för att medla konflikten

Sex dagar efter att Donald Trump meddelat att USA kommer att dra sig tillbaka från gränsområdet i norra Syrien kommer ytterligare en vändning från den amerikanska presidenten. 

Twitter skriver han under torsdagskvällen att han är öppen för att medla i konflikten.

"Vi har tre alternativ: Skicka in tusentals av våra soldater och vinna militärt, slå mot Turkiet ekonomiskt med sanktioner eller att medla mellan Turkiet och kurderna för att få fram ett avtal", skriver han. 

Sverige ökar bistånd till Syrien

Under fredagen står det klart att den svenska regeringen kommer att skicka 100 miljoner mer i bistånd till Syrien. 

Anledningen är att situationen för civila i Syrien förväntas förvärras ytterligare i och med Turkiets offensiv, skriver Ekot

Antalet döda ökar

Enligt flera rapporter har antalet civila som har dödats ökat under offensivens andra dag. Enligt tidigare uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet ska även barn ha dödats. 

Under fredagen framgår det att totalt 277 kurdiska soldater har dödats i samband med den turkiska offensiven, uppger Turkiets försvarsdepartement, enligt Al Jazeera.

Även en turkisk soldat ska ha mist livet. 

Turkiet terrorutreder alla kritiker

Under fredagen meddelar Istanbuls åklagarmyndighet att alla personer som är kritiska till Turkiets intåg i Syrien kommer att utredas misstänkt för terrorbrott. 

Advokaten och den tidigare S-politikern Evin Cetin menar att beslutet är ett brott mot FN:s mänskliga rättigheter. Hon säger även att Turkiet inte längre uppfyller kriterierna för att vara ett demokratiskt land, rapporterar Dagens Nyheter.

100 000 på flykt efter Turkiets offensiv 

Runt 100 000 personer har flytt från sina hem till följd av Turkiets offensiv i norra Syrien, uppger FN enligt Reuters

Donald Trump ger klartecken för sanktioner 

Donald Trump har tidigare öppnat upp för att införa sanktioner mot Turkiet. Under fredagen står det klart att USA är beredda att tillämpa straffåtgärder mot landet. 

– Det är mycket kraftfulla sanktioner. Vi hoppas att vi inte behöver använda dem. Men vi kan slå ut den turkiska ekonomin om vi vill, sa Steven Mnuchin, USA:s finansminister, enligt CNBC.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan meddelar dock att offensiven inte kommer att avbrytas, enligt AFP

785 IS-anhängare har rymt från läger

Fem dagar in i Turkiets offensiv framkommer uppgifter om att 785 IS-terrorister har flytt från ett läger i norra Syrien. Detta i samband med Turkiets bombningar.

De som har flytt ska främst vara kvinnliga anhängare till IS och deras barn. Bland dem ska flera ha svenskt ursprung, rapporterar Reuters

Läs mer: Hemligt möte mellan Nordkorea och USA inlett på Lidingö
Läs mer: Iran varnar för fullskaligt krig: "Vi kommer inte att tveka"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!