Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hemligt möte mellan Nordkorea och USA inlett Lidingö

- 04/10/2019, 19:47 -

Under fredagen inleds ett hemligt möte mellan USA och Nordkorea på Lidingö utanför Stockholm, enligt uppgifter till SVT. Ännu är detaljerna kring mötet oklara.

Enligt uppgifter till SVT ska ett hemligt möte ha inletts mellan USA och Nordkorea under fredagen på Lidingö utanför Stockholm. Detta ska vara ett förberedande möte som förväntas fortsätta under lördagen. 

Ännu är det oklart exakt varför mötet äger rum och varför Sverige är träffpunkten. 

Tystnad från myndigheter 

Hemlighetsmakeriet kring mötet mellan de båda länderna är stort. Än så länge har varken svenska Utrikesdepartementet eller den amerikanska ambassaden givit officiella kommentarer. 

Träffas på konferensanläggning   

Fredagens möte uppges ske i konferensanläggningen Villa Elfvik Strand på Lidingö. Enligt uppgifter till SVT ska Stephen Biegun, USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, delta i samtalet. 

Det finns även uppgifter om att Stehpen Bieguns företrädare Mark Lambert ska delta, samt att Nordkoreanska toppförhandlaren Kim Myong-Gil närvarar åt Nordkoreas vägnar. 

Den svenska ambassadören Kent Härstedt ska ha tagit emot Kim Myong Gil på Arlanda under torsdagskvällen. 

Andra hemliga mötet i Sverige 

Det här är inte det första hemliga mötet som USA och Nordkorea väljer att ha i Sverige. I januari 2019 träffades representanter för de båda länder på en kursgård i Bro utanför Stockholm. 

Senare framkom det att man då hade ägnat sig åt förberedelser för det kommande toppmötet i Vietnam mellan Donald Trump och Kim Jong-Un

Mötet i Vietnam fick senare kritik för att vara dåligt förberett.

Donald Trump och Kim Jong-Un
Donald Trump och Kim Jong-Un när de träffades i början av året. Bildkälla: Evan Vucci/AP

Nordkorea avfyrar robotar 

Även om detaljerna är oklara ska samtalen i Sverige ha en koppling till den nya robot som Nordkorea ska ha avfyrat under ett av landets vapentester natten till onsdagen, skriver SVT

Mer generellt kommer Nordkoreas kärnvapenpolitik diskuteras, enligt uppgifter till Ekot

Läs även: Satellitbilder avslöjar: Nordkorea bygger nya kärnvapen