Iran varnar för fullskaligt krig: "Vi kommer inte att tveka"

- 19/09/2019, 15:02

Oron mellan Iran, Saudiarabien och USA stiger efter lördagens attack mot världens största oljeraffinaderi, där hälften av produktionens slogs ut. Nu har Irans utrikesminister uttalat sig om konflikten.

Det var i lördags som ett oljeraffinaderi i Saudiarabien attackerades. Raffinaderiet står för tio procent av världens oljeproduktion, vilket gör det till världens största.

Nästan hälften av produktionen förstördes i attacken, något som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Dramatiken ökar

Nu har spänningarna ökat rejält mellan de inblandade länderna Iran, Saudiarabien och USA, varpå de två sistnämnda länderna är eniga om att Iran står skyldiga för attacken.

Men nu bekräftar Iranstödda Houthirerebeller i Jemen att det är de som står för dådet, och i en intervju med CNN uttalar sig Irans utrikesminister Javad Zarif om läget:

– Jag vet att vi inte gjorde det. Jag vet att Houthierna har gjort ett uttalande om att de gjorde det, berättar han för den amerikanska tv-kanalen, skriver Aftonbladet.

"Fullskaligt krig"

USA:s president Donald Trump skriver på sin Twitter om att USA är redo, "locked and loaded", men är i väntan på mer information från Saudiarabien.

Irans utrikesminister Zarif menar att det skulle bli ett "fullskaligt krig" om Saudiarabien eller USA väljer att attackera landet:

– Jag är fullt allvarlig när det handlar om att försvara vårt land. Vi vill inte involvera oss i en militär konfrontation. Men vi kommer inte att tveka inför att försvara vårt territorium, förklarar han i intervjun med CNN, rapporterar Aftonbladet.