En ny djurart har uppkallats efter Greta Thunberg.
En ny djurart har uppkallats efter Greta Thunberg. - Foto: Foto: Högskolan i Kristianstad och Stina Stjernkvist/TT

Hyllningen till Greta Thunberg – får ännu en djurart döpt efter sig

Greta Thunberg fortsätter att göra avtryck på världen. Nu har en ny djurart hittats i Skåne och den får det latinska namnet Xerobiotus gretae – uppkallad efter ingen mindre än den svenska klimataktivisten.


Tillsammans med forskare i Italien har forskare vid Högskolan i Kristianstad sökt efter björndjur, även kallade tardigrader eller trögkrypare, i Kristianstad Vattenrike. Sökandet har skördat stora framgångar. 

I forskarnas studie, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports, rapporterar de nämligen att man har hittat 15 björndjurarter som är nya i Sverige. Forskarna har även upptäckt fyra björndjurarter som är helt nya för världen. 

En av de helt nyupptäckta, och mikroskopiskt små, björdjursartern hittades utanför Åhus och har fått ett namn som utmärker sig.

Xerobiotus gretae – döpt efter Thunberg

Den nya björndjursarten som uppkallats efter Thunberg. Bildkälla: Högskolan i Kristianstad

Namnet som en av björdjursarterna fått är Xerobiotus gretae. Den är alltså uppkallad efter den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. Xerobiotus greate kan nu sälla sig till 116 andra björndjursarter som identifierats i Sverige.

"För hennes fantastiska arbete inom klimatfrågan"

Thunberg efter sitt tal hos FN 2019. Foto: Pontus Lundahl/TT

En av forskarna bakom studien är Ingemar Jönsson, professor i teoretisk och evolutionär ekologi vid Högskolan i Kristianstad. Han förklarar att det finns stor frihet i vad man väljer att kalla nya arter och att Thunberg var ett givet val.

–  Inte sällan väljer man namnet för att hedra någon person som har gjort viktiga insatser. I vårt fall kändes det naturligt att döpa en av de nya arterna efter hållbarhetsprofilen Greta Thunberg för hennes fantastiska arbete inom klimatfrågan, säger Jönsson till Nyheter24.

Inte den första arten som döps efter Thunberg

Greta Thunberg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sedan tidigare finns det fyra djurarter som uppkallats efter Thunberg. Det är spindeln Thunaberga greta på Madagaskar, snäckan Craspedotropis gretathunbergae på ön Borneo, skalbaggen Nelloptodes gretae i Kenya och hoppstjärten Friesea gretae på Antarktis.

Läs mer:

Forskare häpnas: Björndjur kan ha tagit sig till månen

Här är världens hårdaste och tåligaste djur – trögkryparen

Greta Thunberg hyllas: Får skalbagge döpt efter sig

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!