Falsk kampanj om Sverige sprider sig på internet.
Falsk kampanj om Sverige sprider sig på internet. - Foto: Unsplash

Hotkampanj sprider rykten om att Sverige kidnappar flyktingbarn: "Koordinerad attack"

Sedan den 28 december 2021 har en falsk kampanj online spridit rykten om att Sverige bland annat kidnappar flyktingbarn. I kommentarsfälten hotar man svenska myndigheter och uppmanar till terrordåd.


Sedan lite över en månad tillbaka har konton som kopplas till våldsbejakande islamiska organisationer delat falsk information till arabisktalande kanaler med flera miljoner följare.

Falska kampanjer sprider rykten om Sverige

Det är falska informationspåverkanskampanjer som sprider rykten om att Sverige kidnappar flyktingbarn, vars kommentarsfält är fyllda med uppmaningar till terrordåd och hot mot myndigheter.

– Den senaste veckan har det eskalerat kraftigt och i kommentarsfält så kommer uppmaningar om terrorattentat eller hot riktat mot myndigheter och deras utövning, säger Mikael Tofvesson på myndigheten för psykologiskt försvar till P4 Örebro. 

De myndigheter som drabbats är kommuner och socialtjänst.

"Vi är utsatta för en koordinerad attack"

I videoklippen som sprids kan man se barn som gråter och berättar att de blivit bortförda från sina föräldrar mot sin vilja. Av vilken anledning dessa falska videoklipp sprids är ingenting som Tofvesson kan gå in på i nuläget. Vad som är säkert är att dessa hot tas på allvar.

– Just nu samverkar vi med ett visst antal myndigheter för att reda ut vad som behöver göras och vilka motaktiviteter som behöver planeras fram. Vad det kan vara i detalj vill jag inte gå in på då vi är utsatta för en koordinerad attack, säger Mikael Tofvesson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!