Mannen döms för hets mot folkgrupp.
Mannen döms för hets mot folkgrupp. - Foto: Johan Nilsson/TT och Anders Wiklund/TT

Nekades att handla på Systemet – svarade med Hitler-hälsningar

En man i 30-årsåldern har dömts till villkorlig dom och dagsböter efter att han, när han nekades att köpa alkohol på Systembolaget, gjort Hitler-hälsningar och skrikit "judejävlar".


Det var i början av mars i år som mannen, som är i 30-årsåldern, klev in på Systembolaget i Göteborg och försökte inhandla alkohol.

Men personalen i butiken tillät inte mannen att köpa något eftersom de, enligt domen från Göteborgs tingsrätt som Nyheter24 tagit del av, ansåg att han var "väldigt påverkad och uppe i varv". 

Heilade utanför Systembolaget: "Vag minnesbild"

När mannen ifråga inte fick handla blev han, enligt en ordningsvakt som vittnat i rätten, "upprörd". I samband med detta gjorde han, vid upprepade tillfällen, Hitler-hälsningar med armen och skrikit både "heil Hitler" och "judejävlar" i och utanför butiken.

I förhör har mannen själv uppgett att han inte kommer ihåg händelsen.

"Han minns att han hade druckit väldigt mycket alkohol och att han tog en elsparkcykel till Systembolaget. Vidare minns han att personalen nekade honom att köpa alkohol. Efter det minns han inte mer, förutom att han har en vag minnesbild av att han satt i en polisbil", står i tingsrättsdomen.

Mannen döms till villkorlig dom och 40 dagsböter om 390 kronor, vilket motsvarar 15 600 kronor, för hets mot folkgrupp. Han ska dessutom betala 800 kronor till brottsofferfonden.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!