Högerextrema demonstrerar utanför Åhléns: "Lucia var en vit kvinna"

På bilder som lagts upp på Facebook och Twitter syns en banderoll med texten "Lucia var en vit kvinna".


På tisdagskvällen kom rapporter på sociala medier om att någon slags demonstration pågick utanför Åhléns varuhus i centrala Stockholm.

Bildkälla: Facebook

Den högerextrema aktivistgruppen "Nordisk ungdom" skriver på sin Facebook-sida att "aktivister blockerade nyss huvudingången till Åhléns i Stockholm och hindrade människor från att gå in och handla på det svenskfientliga varuhuset".

På bilder som lagts upp på Facebook och Twitter syns en banderoll med texten "Lucia var en vit kvinna".

Det hela tycks anspela på att Åhléns nyligen hade en reklamkampanj med en icke-vit lucia.

Kampanjen följdes av en rasistisk hatstorm, något som gjorde att varuhuset tog bort luciabilden.

Polisen bekräftar för Nyheter24 att det har varit någon typ av manifestation på platsen, och att det var varuhusets vakter som slog larm.

– Vakterna tyckte att det blev en hätsk stämning. De kände att de inte klarade av situationen, att det blev för mycket för dem, så då hörde de av sig till oss och vi åkte dit, säger Albin Näverberg, presstalesperson på Stockholmspolisens ledningscentral, till Nyheter24.

Bildkälla: Facebook

Enligt polisen lugnade situationen ner sig efter ett tag.

– En person som kanske var lite mer demonstrativ än andra avlägsnades från platsen. Det visade sig att det inte fanns något tillstånd till demonstrationen så en anmälan om en ej tillståndsgiven demonstration är upprättad, säger Albin Näverberg på Stockholmspolisens ledningscentral.

Polisen lämnade platsen klockan 19.48 på tisdagskvällen.

Här är 7 andra saker som nazister borde bojkotta!

Läs också om fem saker du måste veta om helgonet Lucia – innan du sprider hat.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde alla som vill få vara lucia?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera skadade i Västerås

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.