Sverige ser ut att kunna få ett högerstyre.
Sverige ser ut att kunna få ett högerstyre. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Martina Holmberg/TT och Beate Oma Dahle/NTB/TT

Så lär en högerregering hantera el- och bränslekrisen: "Brådskande"

Rösterna i valet 2022 är färdigräknade och mycket pekar på att Sverige går mot ett maktskifte. Men vad skulle det innebära för de höga el- och drivmedelspriserna om landet leddes av en högerregering? Nyheter24 frågade sparekonomen Frida Bratt.


Det står nu klart att högersidan, med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, får ett mandatövertag om tre. Ett regeringsskifte är alltså troligen att vänta. 

"Det första en ny regering måste ta tag i"

Valrörelsen har till stor del präglats av den pågående elkrisen och de höga drivmedelspriserna och områdena är, även efter valet, viktiga.

– Det här kommer att bli den nya regeringens allra mest brådskande privatekonomiska fråga. Det är det första en ny regering måste ta tag i, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, till Nyheter24.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Men vad skulle en högerregering egentligen ta till för åtgärder när det gäller dessa frågor?

– Något kommer att göras för att få bukt med den väldigt tuffa situation som råder nu, antingen via ett högkostnadsskydd som Moderaterna vill alternativt tillfälligt eller permanent sänkt moms och skatt på el och drivmedel, säger Bratt.

–  Exakt hur man kommer att göra återstår att se, men det finns en samsyn om att göra något på det här området. 

Hur påverkas skatterna av ett högerstyre? Läs om det här.

"Högerpartierna vill förändra reduktionsplikten"

Klart är att den omdebatterade reduktionsplikten kan vara i fara.

– Reduktionsplikten kommer att ses över, det vill säga den regel som säger att biodrivmedel måste blandas i fossila drivmedel, för att minska utsläppen. Alla högerpartier vill förändra reduktionsplikten, för att få ned priset vid pump, säger Bratt och fortsätter:

– Det ska tilläggas att även en socialdemokratisk regering hade gjort något ytterligare för att stötta svenskarna i den tuffa situation som råder. Socialdemokraterna har ju också, liksom Moderaterna, föreslagit ett högkostnadsskydd i elfrågan.

Här kan du läsa om hur pensionärerna kan komma att påverkas av en eventuell högerregering.

/