Vad händer med skatterna i Sverige om högersidan får makten?
Vad händer med skatterna i Sverige om högersidan får makten? - Foto: Henrik Montgomery/TT, Janerik Henriksson/TT och Christine Olsson/TT

Experten: Så påverkas skatterna om Sverige får en högerregering

Svenska folket har sagt sitt. Högersidan får tre fler mandat än den rödgröna, vilket tyder på att Sverige snart kan komma att få en högerregering. Men vad skulle det innebära för skatterna i Sverige? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.


På söndagen gick valet av stapeln och på onsdagen stod det klart att svenskarna röstat för ett maktskifte. Högersidan bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, får tre fler mandat än den rödgröna.

Här kan du läsa mer om den slutgiltiga rösträkningen och varför ogiltiga röster kan giltigförklaras.

Så kan skatten på arbetsinkomst påverkas

Men vad skulle det innebära, ur skattesynpunkt, om Sverige fick en högerregering? Nyheter24 ställde frågan till Frida Bratt som är sparekonom hos Nordnet Bank.

– Skatten på arbetsinkomster och på sparkapital kommer att sänkas. Det finns en samsyn inom det borgerliga blocket att man vill sänka skatten på arbete, säger Bratt och fortsätter:

– Moderaterna säger sig ha fokus på låg- och medelhöga inkomster, medan exempelvis Kristdemokraterna och Liberalerna vill se en höjning av brytpunkten för när man ska börja betala statlig inkomstskatt. Det kommer säkerligen bli en förhandling kring vilket som ska prioriteras.

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Lär inte bli någon beredskapsskatt

Den beredskapsskatt som man, från socialdemokratiskt håll, diskuterat på sistone lär inte bli verklighet under en högerregering.

– Min tolkning var att den skulle kunna vara en ny slags värnskatt, även om vi inte vet exakt vad den skulle innebära och vilka som skulle betala den. Men någon sådan blir det alltså inte nu, säger Frida Bratt.

Vad händer med skatten på ISK?

Många svenskar har besparingar i investeringssparkonton (ISK). Med en högerregering lär skattevillkoren bli annorlunda för dessa.

– Skatten på ISK kommer att förändras, antingen genom att skattesatsen sänks eller att de första sparkronorna upp till en viss nivå blir skattefria. Det finns en samsyn mellan politikerna inom högerblocket om att man vill främja sparande, säger Frida Bratt till Nyheter24.

/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.